Kaksi eri sopimusta eri tilanteisiin

Valittavana ovat seuraavat älysopimukset lohkoketjussa, joiden kautta sekä kodin ostaja että myyjä sitoutuvat kiinteistökauppaan yhteisesti.

Myyntikodin yksityisnäyttö ainoastaan

Pelkässä kodin yksityisnäytössä kodin myyjä suostuu siihen, että ostajalla on varma mahdollisuus tutustua kiinteistöön paikan päällä ennen lunastetun älysopimuksen loppumisen päivämäärää ja hetkeä. Tämä älysopimus sopii parhaiten tilanteisiin, joissa kodin myyjä uskoo ennen jo sidotun älysopimuksen päättymistä saavansa paremman tarjouksen & hinnan ehkä toisaalta.

Ostajalla on myös oikeus olettaa, että kodista sen myynnistä lohkoketjuun tallennetut perustiedot (ts m2-koko, kerros, jne) vastaavat näytössä esiteltävää asuntoa täsmällisesti & tarkasti.

Myyjä voi muuttaa pyyntöhintaa ja muitakin näyviä ehtoja älysopimuksen tekohetken ja varsinaisen ykistyisnäytön toteutumisen välillä eikä kotiselaimessa kerrottu hinta ole se lopullinen.

Älysopimus suo vapauden hinnoittelun muutoksiin myyjälle ennen yksityistä näyttöä.

Kodin yksityisnäyttö + muut kiinteät ehdot

Tässä laajemmassa älysopimuksessa kodin myyjä tarjoaa ostajalla palveluna sekä yksityisnäytön asuntoon että kiinteät jäädytetyt kauppaehdot ennen lunastetun älysopimuksen loppumisen kerrottua päivämäärää. Tässä on se paras ratkaisu & älysopimus juuri silloin kun kodin ostaja haluaa ehdottomasti, että kaikki on kunnossa tarkalleen sillä hetkellä kun kodin esittely voi fyysisesti tapahtua yhdessä myyjän kanssa.

Pelkän yksityisnäytön lisäksi myyjä tekee sitovan sopimuksen ostajan kanssa siitä, että älysopimukseen kirjattu kiinteistön pyyntöhinta aina pysyy ennallaan kiinteistön esittelyyn asti ja tällä hintaa myynti voi toteutua loppuun asti ostajan toivoessa.

Myöskin kaikki muut myynti-ilmoituksessa selvästi mainitut eri kauppaehdot pysyvät aivan samoina tai eivät ainakaan heikkene ostajalle näytön toteutuessa. Tällaisia voivat mm olla:

  • Asunnon vapautuminen + muutto sisään
  • Kodin vuokralaisen irtisanominen + max muuttoaika toisaalle
  • JNE …

Näitä muita esittelystä tulevaisuuteen kerrottuja ehtoja ei kirjata älysopimukseen lohkoketjussa pysyvästi. Joten, esittelyn mennessä hyvin ja päädyttäessä asuntokauppaan on ostajan syytä varmistaa kauppakirjassa vielä erikseen kirjallisesti näiden lisäehtojen olemassa olo myyjän kanssa.

Älysopimus takaa kiinteän hinnan + kaikki muut julkisesti kerrotut kauppaehdot ostajalle.