Kotitalouksien luottamus 5/2015: raju notkahdus lähiajan näkymiin


EKI -kuluttajabarometrin mukaan perheiden luottamus nykytalouteen 2015 toukokuussa laski voimakkaasti ed kk nähden. Yleinen luottamusindikaattori oli nyt -8 (pitkän aikavälin keskiarvo on -9 ja kk aiemmin se oli: -3). Kuluttajien luottamus heikkeni nyt 1. kertaa aivan kaikissa kuluttajabarometrilla mitatuissa asioissa.
  • Kaikkein eniten mittareista romahti usko Viron talouteen: -8 (ed. kuukausi oli vielä +6). Näin alhaalla näkemys maan taloudesta kävi paikallisissa perheissä viimeksi alkusyksyllä 2012 (eli n -10…-12) eli n kaksi & puoli vuotta sitten.

Edellistä massalamaa maassa kuvaava työttömyyden ”pelkokerroin” nousi seking pykälän kesän alkuun: +10. Sen trendi on yhä loivasti yläviistoon kk-tason kuvaajissa sitten 1/2013 kuukauden alusta eli pelot ovat kasvussa työttömyyteen perheissä nyt.

Myös kiinteistömarkkinat ovat viime kuukausina selvästikin yhtenäisesti tukeneet Tallinnassa käsitystä perheiden yhä varovaisemmasta käyttäytymisestä uuden asumisalueen valinnoissa sekä muutoissaan.

Uutuus: täydensimme luottamushistoriaa lisää jo Viron 2006/2007 kiinteistöbuumista lähtien nykyhetkiin. Tämä löytyy esiin graafista painamalla Sort -valikosta oikealle seuraavaa painiketta.