Käypien hintojen nopea arviointi yhä kivempaa


Loistava tapa lähestyä avoimia asuntomyyntejä on aloittaa aina isoimmista & kiinnostavimmista paloista ja edetä systemaattisesti kunkin avoimen kaupan vaikuttaviin ympäristötekijöihin asti. Kotiselain purkaa ja avaa tämän hyvän idean kaupunginosista alaspäin loogisesti ja luotettavasti prosessiksi.

Kaupunginosien tarjoukset järjestykseen käyvin suositushinnoin

Aivan äskettäin sulkeutuneet asuntomyynnit portaaleista kertovat suoraan millaisilla kodeilla on tn käyty eniten toteutunutta kauppaa julkisilla markkinoilla. Kotiselain antaa nämä tiedot kaikille kiinnostuneille käyttöön pääkaupungin eri kaupunginosista ja laskee myös keskiarvot asuntojen koolle ja hinnoille automaattisesti esiin.

Kesklinn neliöhinnoin
Pohja-Tallinn neliöhinnoin
Lasnamäe neliöhinnoin
Mustamäe neliöhinnoin
& sen käyvät asuntohinnat
& sen käyvät asuntohinnat
& käyvin asuntohinnoin
& käyvin asuntohinnoin

Kiva tietää myös …

Edellisiin kuvituksiin on listattu kaksi kalliimpaa aluetta – Kesklinn & Pohja-Tallinn – ensiksi koska ne tuottavat tyypillisesti eniten hyviä & edullisia uusia myyntitarjouksia viikoittain. Myös Lasnamäe & Mustamäe muistuttavat toisiaan markkinoilla sikäli, että nämä alueet tuottavat yleensä suurimman kauppamäärän + Tallinnan halvimpia m2-hinnoitteluja yhtä aikaa toteutuneiden myyntiensä keskuudessa. On myös kiva tietää, että juuri nämä kotiselaimeen valitut kotien kokorajat (ts eri koon kuutiot) ovat samat mitä Viron kiinteistövirasto (ts Maa-amet) käyttää omissa toteuneiden kauppojen tilastoissaan mahdollistaen suoran vertailun alue- ja kokoryhmittäin.

Kun ostajalla on käytössää n 120 000 €:n budjetti voi sillä hankkia useimmilta alueilta paitsi kalleimmasta keskustasta melko hyvin normaalin kaksion kooltaan 41 – 55 m2. Pikkuisen eniten neliöitä tällä rahalla nykyään saa Pohja-Tallinn ja Lasnamäe alueilta (47,7 ja 48 m2).

Johtuen selvästi halvemmista hinnoistaan (& tarjonnasta) ovat suosituimpia koteja markkinoilla Lasnamäellä isot kaksiot ja kolmiot (n 63 m2) kun taas muualla tavalliset kaksiot liikkuvat julkaisuhetken markkinoilla parhaiten pienempien kotien keskuudessa.

Kodin ostajalle & myyjälle tärkeitä ankkuripisteitä ovat automaattisesti johdetut käyvät asuntohinnat kun haluaa käydä kauppaa nopeammin & tehokkaammin.

Miten tähän tultiinkaan …

Jokaisen kaupunginosa hintaboksi sisältää avattuna aina painikkeen, josta selviää aivan viime viikkojen kaikkien sulketuneiden kotien jakauma visuaalisesti.

Kesklinn:n äskettäin sulkeutuneiden kauppojen määrät avattuna

Samalla kun boksi avautuu listautuvat esiin yksityiskohtaiset m2-hinnat ja näistä valittavissa olevat kotien suositushinnat. Filtteroitavissa ovat myös erikseen pelkät vanhat kodit ja uudistuotanto jolloin näiden kiertoa markkinoilta on helppo verrata toisiinsa.

Kaupat visuaalisesti & symbolit

Katsomalla kartalta miten toteutumien myyntiaihiot ovat sijoittuneet voit tarkasti lukea ja nähdä markkinan myyntidynamiikan kehityksen jokaisen kodin osoitetasoilla asti ja seurata markkinan kulkua lintuperspektiivistä hienosti. Tässä onkin poimittu muutama lähiö sulkeutuneista kaupoista suomalaisia aina innostavista Kalamajan ja Vanhan kaupungin paikallisalueilta.


Historiallinen vanha kaupunki

Vanhan kaupungin suurimpien kotien havaitut sulkeutuneet myynnit viime 4 viikolta

Lähiöstä (tällä korkeustasolla) näkee hyvin miten myynnit ovat sijoittuneet n 10 eri osoitteeseen samalla kun ainakin yksi näistä useamman kodin keskittymä samassa kohtaa (ts tuo sinisin kuutio). Tarkempi suurennus seuraavaksi jopa näyttääkin miten tämä myyntiryhmä löytyy osoitteesta Suur-Karja 12 sisältää 4 kpl erillaisia isoja luksuskoteja (= hintaluokka > 600 000 €).


Romanttinen & ultramoderni Kalamaja

Kalamajan neljän viime viikon sulkeutuneet myynnit poimittuna 41 – 55 m2 kokoluokasta

Lähiön myyntimäärät ovat olleet max 8 kpl myyntiportaalista tulkiten, joista kaksi kappaletta on nykymarkkinoiden näkökulmasta arvostukseltaan hyvä & kannattava diili ostajilleen (=> leimattu vihreillä palloilla kartalle esiin).

Myyntisymbolien asuntokokojen väritys ja niiden suodatus heti datasta luo helposti mieleenjäävän nopean tavan tulkita markkinan käytöstä visuaalisesti.


Miten tähän tultiinkaan …

Myyntimerkkien oma suodatuspainike hinnan alta jättää vain ko valitun kokoluokan myynnit esiin kartalle

Myyntikomponentit ja tarkat markkinatunnelmat

Jo äsken sulkeutuneen myynnin tuonti nykymarkkinoille kertoo tarkasti miten markkina-arvo on äskettäin jo muuttunut kyseistä kotia kohtaan. Samankaltaisten kotien myyjien hintapäivitykset kun tapahtuvat laumassa vallitsevan näkemyksen mukaan yleensä samansuuntaisesti asuntomarkkinoilla.

Yhdellä kuvalla voi hyvin viestiä onko markkinatunnelma enimmäkseen arvoa kohottava vai sitä alas painava.

Tässä Kalamajan myynnissä (Tööstuse 43 & 150 000 €) on jo tapahtanut aivan äskettäin markkinamuutoksia kun sen myyntiympäristö on enimmäkseen hintaa nostava nyt: vihreitä yhdistysviivoja samanlaisiin avoimiin naapurimyynteihin on eniten.

Tarkemmin kuvasta myös näkee:

  • Hintavaikutukset euroissa myynneistä kertoo myös, että suurimmat vaikutukset ovat > +100 €/m2 ja alentavia vaikutuksia (ts punaiset viivat) on vain 3 kpl.
  • Vihreiden viivojen paksuudet näyttävä eniten samankaltaiset myynnit, joista lähimmät ovat Uus-volta:n ja Tööstuse:n kaduilla (ts leimattu 1-4. vihreällä). Kaikki voimakkaimmin hintaa tukevia yleisestikin.
  • Myynti on arvioitu positiiviseksi tänään ostajan silmin kun sen merkki sisältää vihreän ympyrän.
  • Miltä hintalaskuri nyt näyttää ja mitä on saattanut parantua viime näkemän …

Arvolaskurista lisätiedot

Tiedot tarjoaa …