Tallinnan asuntokauppa vilkastui +30% kuussa


Those colours

Välittäjä Domus Kinnisvara julkaisi omassa markkinablogissaan mielenkiintoisen tiivistelmän marraskuun 2010 kaupankäynnistä Viron asuntomarkkinoilla.

Jos tarkastellaan marraskuuta Tallinnan osto-myyntien määrissä kiinteistöviraston alustavien tietojen mukaan tehtiin viime kuussa +30% enemmän kauppoja kuin lokakuussa. Jos lokakuussa kauppoja oli <500 kpl niin  marraskuussa ylitettiin 600 kpl / kk komeasti. Kyseessä on siis tämän vuoden ne parhaat tulokset välittäjille. Edellisen kerran kun kauppoja notaarin saatiin >600 kpl oli 2008 heinäkuussa (613 kpl). Kaupunginosien kesken nyt oli eniten kaupppoja: Lasnamäellä, Pohjois-Tallinnassa ja Mustamäellä.

Välittäjien mukaan asuntomarkkinoiden aktivoituminen johtuu osittain myyjien valmiudesta laskea tarjoushintoja. Toisaalta on joukko ostajia liikkeellä, jotka haluavat ennen euron tuloa asunnon itselleen peläten, että euroajassa asunnot maksavat jo paljon enemmän.

Keskimääräinen m2-hinta laski n. -5% ollen marraskuussa EEK 14 700 / m² (939,5 € / m²).

Tartun kaupungin asuntomarkkinoita vaivaa taas talvihorros, koska kauppojen tasot pysyivät paikoillaan tai jopa hieman laskivat. Lokakuuhun verrattuna oli marraskuussa tietyt kaupat keskihintaisesti -5% pienempiä. Voidaan kuitenkin sanoa, että yliopistoalueen asuntojen hinnat ovat hyvin vakaat, vaihdellen keväästä alkaen välillä EEK 11 700 – 12 700 / m² (747,77 – 811,68 € / m²).

Myös Pärnussa on vakaat asuntomarkkinat, koska kauppoja oli suunnilleen sama määrä kuin edellisissä kuukausissa. Kuitenkin keskihinta on jo neljättä kuukautta peräkkäin laskenut marraskuussa ollen nyt: EEK 9700 / m² (619,94 € / m²). Alamäki alkoi elokuussa, kun asuntoja myytiin hintaan 11 700 / m² (747,77 € / m²). Näin hinnat ovat nyt n. -20% alhaisemmat.

Toim.huom: keskihintojen lasku marraskuussa koko kauppatilastossa ei ole pelkästään mainitun kahden tekijän summa. Jos voluumin painopiste on marraskuun ajaksi siirtynyt juuri Lasnamäelle, Pohja-Tallinnaan ja Mustamäelle ovat nämä alueet perinteisesti myös alemmin tarjoushinnoiteltuja kuin muut kalliimmat Tallinnan kaupunginosat.

Loppukevennys…


Jätä kommentti