Kotitalouksien luottamus 8/2015: työttymyyspelot kasvussa


EKI -kuluttajabarometrin mukaan perheiden luottamus nykytalouteen 2015 elokuussa parani lievästi  ed kk nähden. Yleinen luottamusindikaattori oli nyt -7 (pitkän aikavälin keskiarvo on -9 ja kk aiemmin se oli: -8).
  • Usko säästämiseen (+12 kk) parani hieman (-15 vrs ed kk -18).
  • Luottamus Viron talouteen myös vahvistui (-2 vrs ed kk -5).
  • Myös oman talouden tilaa pidettiin vahvempana (3 vrs ed kk 1).
Edellistä massalamaa maassa kuvaava työttömyyden ”pelkokerroin” nousi nykytrendinsä ennätykseen viime ajoilta: +15. Sen trendikin on loivasti yläviistoon kk-tason kuvaajissa sitten 1/2013 kuukauden alusta eli pelot ovat taas korkealla lisätyöttömyyteen Virolle perheiden silmin.
Uutuus: täydensimme luottamushistoriaa lisää jo Viron 2006/2007 kiinteistöbuumista lähtien nykyhetkiin. Tämä löytyy esiin graafista painamalla Sort -valikosta oikealle seuraavaa painiketta.