Asuntomarkkinat empivät hetken


Intérieur - 17-12-2006 - 19h00

Kiinteistövälittäjien uutisblogit suurimmilta välittäjiltä paljastavat, että euroon siirtyminen on tuonut tauon suurempaan kaupankäyntiin tammikuussa. Kokonaisuutena taas nähdään, että asuntojen kauppa Virossa ja Tallinnassa on keskivertokujaajissa säilynyt suunnilleen ennallaan ts viimeiset 3 kuukautta taaksepäin.

Ohessa muutamia tuoreita markkinakommentteja.

Ober-Haus välittäjä [add firm=”Ober-Haus”]

Ennen euron käyttöönotto syntyi uusi periaate markkinoilla: rahan käyttöönotto lisää varmasti kiinteistöjen kauppojen määrää ja hintaa. Tästä johtui markkinoiden elpymisen kausiluonteisuus loppuvuodesta. Huomattava osa kaupoista tehtiin pankkitileillä olevilla rahoilla, koska monet henkilöt tunsivat euron saapumisen edessä paikallisesti epävarmuutta ja etsivät mahdollisuutta sijoittaa kiinteistöihin –  jopa keinottelumielessä.


Vaikka viime vuosi toi asuntomarkkinoille vakautta ja tilastot osoittivat nyt asuntojen pinta-alayksikköä hinnannousua, on mahdotonta sanoa kuinka kestävää nousu on.


Eurohurmasta seurasi Viron kiinteistömarkkinoille talvisin muutenkin hiljainen tammikuu. Verrattuna joulukuuhun iski markkinoihin takaisku. Varsin monet tekivät kauppansa jo kruunuajan jatkuessa ja ennen euron käyttöönotto. Tammikuu jäi sitten ostajien puolelta yksinkertaisesti hyvin hiljaiseksi.


Yleisesti kiinteistömarkkinat kokonaisuudessaan jäivät samalle tasolle kuin viime vuoden tammikuussa, mutta verrattuna päivään joulukuuta laski kauppojen määrä ja taloudellinen arvo n. -50%, mikä osoittaa koko kiinteistömarkkinoiden herkkyyttä ostajien tunteille. Kuitenkaan merkittävää hinnanmuutosta ei tapahtunut, vaikka tilastollisesti keskimääräisen osto – myynnin hinta hieman laskikin. Tärkeää kauppojen määrän lasku tapahtui myös ns sijoittajien suosimalla Tallinnan keskustan alueella.

Uus maan välittäjä [add firm=”Uus maa”]

On todettava, että tämän vuoden ensimmäinen kuukausi päättyi lopulta positiivisesti ja helmikuun kauppojen arvot ja lukumäärä jo osoittavat selvästi parempia tuloksia kuin ne olivat tammikuussa.


Ennusteet tammikuun osalta olivat yleensä aina laskua tukevia kausiluonteisesti ja parempia tuloksia ei odoteta. Uusien kiinteistöjen kehittämistyön aalto on tulossa ja asemakaavan asettamista odottavien hankkeiden lukumäärä luo markkinoille aktiivisen kevään.


Tallinnan asuntomarkkinoiden aktiivisuus on edelleen keskittynyt keskustaan sekä Lasnamäelle, jälkimmäisessä tehtiin tammikuussa 102 myyntitapahtumaa. Kun viime v2010 ensimmäisenä kuukautena oli 140 tapahtumaa keskustassa, niin tänä vuonna tapahtumien määrä kasvoi jo 170: een.


Omakotitalojen myynti verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan laskenut -20%.


Markkinoiden tarjoukset

Asuntojen tarjousten kokonaismäärä on pysynyt Tallinnassa viime vuoteen verrattuna samalla tasolle n 6500 kpl. Koska City24-portaalissa on samoja asuntoja myynnissä eri Meklareilla, pienenee erilaisten tarjousten määrä n 5-10%.


Tarjoushinnat ovat n +10-30% markkinahintaa korkeampia, mikä aiheuttaa nykytilanteessa kohteen myyntiajan pitenemistä. Hinnat vaihtelevat suuresti edelleen: osa myyjiä on jättänyt suuren tingimisvaran hintaansa ja toinen osa on pakkomyyntitilanteessa tingittyyn hintaan. Tunteet vaikuttavat hinnoitteluun edelleen: ei ole harvinaista  kun ostaja suostuu markkinahintaa korkeampaan pyyntöön.

Ostajien kysyntä

Ostajien joukossa on yhä tärkeämpi kohteen sijainti heti kauppahinnan jälkeen. Trendi osoittaa, että hintaa pidetään erityisesti tärkeänä esikaupunkien ja lähiöiden alueilla.

Ennuste: v2011 1. kvartaalille

V 2011 ensimmäinen neljännes on kasvuvaiheessa. Kauppojen määrä tn kasvaa +5%, mikä johtuu pääasiassa uustuotannon myyntiin saapumisesta.


Jätä kommentti