Asuntokaupat profiloivat Tallinnan asuinalueet hyvin erilleen 1-9/2013


Tallinnan 4 ylivoimaisesti suosituinta asuntokauppojen aluetta ovat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn. Näiden alueiden oma profiili toteuneiden kauppojen osalta on hyvin erilainen ja kertoo liikkeellä olevien aktiivisten ostajien luonteesta myös paljon.

Oheisen virallisen tilaston kuvan mukaan voidaan Tallinnan kaikkein suosituimmat alueet kiteyttää seuraavasti:

  • Kesklinn: ”mitä suurempi sitä parempi” eli keskustaan hakeutuu nyt kiinteistöissä ostovoimaa juuri eniten omaavat ihmiset sen korkeasta hinnoittelustaan huolimatta. Mitä suurempi asunto on sitä enemmän kauppoja alueella tapahtuu (vrt 70…250 m2 kuvasta). Koska todella suuria kauppatapahtumia kertyy näin alueelle, on tämä kestosuosikki maan omien kiinteistövälittäjien keskuudessa.
  • Lasnamäe: halpa on mukavaa ja tehokasta. Pääkaupungin alhaisimmilla neliöhinnoilla on vetovoimaa kun puhutaan pienistä massaluokan asunnoista (ts 30…70 m2) eli suuresta yksiöstä aina kolmioon saakka. Tämä alue tarjoaa hyviä mahdollisuuksia mm investointikohteena vuokraukseen, koska perinteisesti aluetta asuttavat enemmän venäläistaustaiset asukkaat.
  • Mustamäe: opiskelijat tukevat myös kivasti vuokramarkkinaa. Keskihinnoiltaan & tarjouksiltaan pääkaupungin 2. alhaisin alue vetää puoleensa sen johtavan teknisen korkeakoulun ja monien yliopiston laitosten perässä nyt ostajia asunnoille mm investointiin aivan normaalissa keskiluokan koossa eniten (ts 40…70 m2).
  • Pohja-Tallinn: nuorien virolaisperheiden nouseva johtotähti. Asuinalueen sisäisten Kalamajan, Kelmikylän ja Pelgulinnan imu houkuttelee yhä enemmän nuoria perheitä halvemman neliöhinnan vuoksi juuri näille lähellä keskustaa oleville alueille asuntokaupoille. Johtuen omasta rakennushistoriastaan tapahtuvat täällä asuntokaupat eniten aivan kaikkein pienimmissä kokoluokissa (ts 10…55 m2).

Suomalaisen sijoittajan ja ostajan on hyvä tuntea ja tutustua juuri näihin alueisiin, jos aikoo tehdä onnistuneita kauppoja Tallinnassa: selvästi korkeampi kauppojen likviditeetti takaa paremmat mahdollisuudet myös irtautua kiinteistöomaisuudesta paljon helpommin myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan Tallinnan kaikkien tehtyjen asuntokauppojen suosio keskittyy nyt: 1 kalleimpaan kaupunginosaan (Kesklinn) ja 3 kaikkein edullisimpiin asuinalueisiin (Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn) näinä kuukausina kaikista pääkaupungin 8 kaupunginosasta.

Tutki myös reaalitietoa asuntomarkkinoista:

 


Jätä kommentti