Asuntokaupat 4/2014: keskustan myynti & suosio laski selvästi


Kristiine ja Pirita asuinalueet nostivat huhtikuussa 4/2014 keskihintojaan kaupunginosista vahvimmin Tallinnan toteutuneissa kaupoissa. Nousu oli molemmilla samaa luokkaa (+4-5%) vertailujakson ollessa ed. kuukausi (m/m). Muita nousevia alueita olivat mm Haabersti ja Nomme.  Keskihintojen pudotukset alas koettiin Pohja-Tallinn (-4,3%) ja Mustamäe (-0,2%)  asuinalueiden kaupoissa ed. kuukauteen vertailussa.

Keskihintojen nousussa kuusi kaupunginosaa

y/y chart
m/m chart

Huhtikuu 2014 nosti muutti hintoja nyt niin, että myyntihinnat jatkoivat nousuaan kuten (€/m2) kuukausitason oheisesta muutoskuvastakin voi havaita 6 eri kaupunginosassa.

Kauppamäärät laskussa pääkaungissa

Kauppamäärät (624 kpl) Tallinnassa 4/2014 asunnoille laskivat selvästi 1 kk vrt 4/2013 tasoihin (722 kpl).

 

Näiden kauppamäärien vetureina  toimivat eniten kaksi kaupunginosaa: Pohja-Tallinn ja Kesklinn. Keskustan alue tippui selvästi aiempien kk suosiostaan kun Pohja-Tallinn nousi niukasti kaupungin johtajaksi määrillään. Myyntiä tuki ko alueen keskihintojen aleneminen kuukaudessa. Yleensä vahva Lasnamäen alue sekä Mustamäen myynti taantui yhä hiljaisemmaksi viime kuussa.

 

Myyntiodotukset: 5/2014

Kaupunginosin katsottuna suurimmat myyntiodotukset (vrt viime 5/2013) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille. Nyt viimeisin markkinakehitys on nostanut Pohja-Tallinn alueen myynnin yhä Lasnamäen aluetta suositummaksi.

Tallinnan neljän johtavan myynnin avainalueen tilannekuva on juuri nyt hyvin erilainen:

  • Kesklinn: korkeimman neliöhinnan alueen ns kipuraja on lähellä, koska viime kk myynti notkahti rajusti alas.
  • Pohja-Tallinn & Lasnamäe: alueiden marginaalit ja myyjien odotukset ovat edelleen maltilliset eli pitkän aikavälin mukaiset, joka teknisesti tukee myynnin potentiaalia jatkossakin.
  • Mustamäe: heti 2014 alussa tapahtunut raju myyjien marginaalien nosto alueelle on nyt selvästi vienyt pohjan pois myynniltä: ostajat eivät seuranneet perässä rallia. Teknisesti katsoen asuinalue on siis ylihinnoiteltu. Marginaalit ovat nyt n 200 €/m2 tarjouksilla kun se oikeampi käypä taso olisi n 125-150 €/m2 – alueen hinnoittelun historian mukaan.

Jos kuluttajaluottamus säilyy nykyisellään, niin markkinan trendi tukee toisaalta Lasnamäen suosion hiipumista ja tätä kalliimpien asuinalueiden myynnin suosiota – juuri kuten nyt 4/2014 tapahtui.

Hyviä aputyökaluja