Keskuspankki varoittaa jo Tallinnan asuntomarkkinoista


Kiinteistöjen 2013 viime vuoden (= lopun, toim.) huikean nopeasta hintojen noususta on huolissaan Viron keskuspankki jo, joka omisti sen talouden vakausraporttiin tästä kokonaisen oman kappaleen.

Tänä vuonna hinta neliömetrille asunnoissa on jo ensimmäisellä neljänneksellä ollut yli 20 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan viime vuonna.

Keskuspankin analyysin mukaan hintahuippu oli 2011-2012 uusien huoneistojen kohdalla Tallinnan keskustassa suurin. Vuosi 2013 levitti laajapohjaisen hintojen nousun koko pääkaupunkiin ja erityisesti erottui alueena tässä ”hintamyrskyssä” Pohja-Tallinnan kiinteistöjen nousut.

Keskuspankin mielestä hintanousuun vaikuttavat nyt eri yleiset sosio-ekonomiset tekijät kysynnän puolesta: kasvanut KredEx -takuuluototus nuorille, laman aikana patoutunut kysyntä, vakuusarvojen nousun myötä velkaloukusta irtautuminen, jne.

Keskuspankki ei ota kantaa ulkomaalaisten vaikutukseen asuntomarkkinoilla Tallinnassa samaan aikaan kun eräät paikalliset suomalaissuuntautuneet välittäjät ovat raportoineet ennätystuloksiaan myynniltä viime vuodelta 2013.

Kupla voi helposti puhjeta uudelleen

Kiinteistövälityksen nykyinen ylinopea hintojen nousu ja matalat korot voivat aiheuttaa maan kansallisen rahoitusjärjestelmän epävakautta ja koko talouden kaaoksen jatkossa. Johtava asiantuntija Mari Tamme sanoo että nyt ihmisillä on taas liian suuria odotuksia paikallisesti siitä, että tämä tilanne jatkuu aina edullisena ja nyt voidaan taas yliarvioida omaa lainoituskykyä maksimiin. Tällä hetkellä pitää olla tarkempi valvonta riskilainoille pankin mukaan.

  • http://e24.postimees.ee/2786956/eesti-kinnisvaraturg-ule-kuumeneb