Asuntokaupat 7/2014: myynti piristyi ale-hintojen avulla


Useimmat kaupunginosat laskivat heinäkuussa 7/2014 keskihintojaan Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Tässä suurimmat laskut koettiin: Nõmme (-15,6%), Pohja-Tallinn (-11,3) ja Mustamäe (-4,5%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) näissä toisiinsa m2-keskihinnoissa. Näistä kaksi jälkimmäistä ovat alueita, joiden hinnoittelu on viime viikkoina noussut marginaalien odotuksillaan liian suureksi ja ostajat ovat heränneet tähän tinkien myyntihintoja alas. Nousijoiden puolella kuun aikana olivat vain Pirita (+22,0%) ja Kesklinn (+14,3%) omissa m2-hinnoissaan.

Keskihintojen kk-laskussa suurin osa asuinalueista

.
.

Heinäkuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että myyntihinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 6 eri kaupunginosassa. Viitteitä on, että asuntomarkkinat ovat siirtymässä alempien hintojen aikakauteen jo pysyvämmin.

Kauppamäärät piristyivät

Kauppamäärät (597 kpl) Tallinnassa 7/2014 asunnoille piristyivät nyt vrt 6/2014 tasoihin (550 kpl) alentuneiden m2-hintojen myötä.

 

Kauppamäärien vetureina  toimivat nyt 4 perinteistä suurta aluetta: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn. Näistä käytännössä Mustamäe ja Pohja-Tallinn olivat tasoissa myyntimäärissään kun taas Kesklinn oli selvä myyntijohtaja.

 

Myyntiodotukset: 8/2014

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen perusteelta.

  1. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 8/2013) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille. Kesklinn alueen marginaalit laskivat viime kuussa, joka enteilee vahvan myynnin jatkumista yhä paremmin sille. Lasnamäen odotukset ovat ennallaan kesäkuun mukaisesti heinäkuussa, joka voi hidastaa sen kauppaa elleivät myyjä jousta reilusti kuten viime kuussa yllättäen kävi.
  2. Pohja-Tallinn alueen marginaalit ovat yhä nousseet lisää vaarallisen korkealla heinäkuussa ostajiin nähden, kauppa on entistä enemmän riippuvainen myyjien reilummista alennuksista kuten heinäkuussa tehtiin.
  3. Myös Mustamäen marginaalit nousivat heinäkuussa, joka asettaa senkin myynnille Lasnamäen ja Mustamäen kaltaisen haasteen.

Nyt Tallinnassa nähty hintojen jousto alaspäin isoilla Pohja-Tallinn ja Mustamäen alueilla auttoi pitämään pääkaupungin myynnin käynnissä 7/2014. Tarjoukset eli  myyjien odotukset eivät ole reagoineet tähän toistaiseksi merkittävästi markkinoilla, joten vahvan myynnin jatkuminen on pitkälti kiinni reilun ale-hengen jatkumisesta elokuussa. Poikkeuksen tähän muodostaa vain Kesklinn:n alue.

Hyviä aputyökaluja