Markkinatarjouksia halvempaa uustuotantoa jo 1/2 Tallinnan alueilla 1/2015


Edullisemmat uustuotannot muuttuvat vihreämmiksi ostajalle

Yhä useampi Tallinnan alue alkaa sisältää uustuotannon asuntoja, joiden asuntojen myyntitarjoukset alittavat selvästi / edes hieman ko kaupunginosan keskiarvoista m2-hintaa markkinoilla. Nyt uuden vuoden 1/2015 tammikuussa tällaisia alueita oli 4 kpl: Pohja-Tallinn, Pirita, Kesklinn ja Mustamäe. Tarkasteluhetkellä erillisiä taloja oli puolestaan  kaikkiaan 8 kpl.

Radikaalisti edullisimmat: Pirita & Pohja-Tallinn

Kaikkein korkeimman premium:n kalliissa Piritassa on teknisesti katsoen valmistumassa myyntiin 2 kpl uudistuotantoa, joiden tarjoushinnat ylivoimaisen reilusti alittavat kaupunginosan sen  normaalin tarjontatason: Tohu tn 2 (6 kpl koteja) ja Tohu tn 4 (6 kpl koteja). Halvimpien kotien tarjoukset olivat näissä jopa n -45% alle kaupunginosan pyyntöjen hintaan vrt.

Piritassa muutamia edullisempia uusia taloja

Toisaalta, koska Piritan kauppaa syntyy oikeasti kuukaudesta toiseen hyvin marginaalisilla määrissään johtuen sen Tallinnan suht. kalleimmasta hinnoittelusta, niin voidaan ajatella rakentajan pyrkivän tässä myymään vain normaalisti käyvemmällä kustannuksiin perustuvalla hinnalla omia kohteitaan pois.

Pohja-Tallinnassa on ollut hyvin hyvin vilkasta toimintaa uustuotannon kehittämisessä & rakentamisessa, joka on nyt alkanut näkyä myös kahden sen v2015 urakan muodossa halvempina uusina taloina & koteina: Kopli 76a (17 kpl koteja) ja Rohu tn 8b (9 kpl koteja). Halvimmat tarjoukset näissä taloissa olivat -8% ja -24% alle koko kaupunginosan keskihintaan nähden kaupan.

Pohja-Tallinnan ostajaa kosiskelee 2 halpaa taloa

Pohja-Tallinn ei kuulu pääkaupungin myynnin marginaaliin, koska sen markkinoilla myyntimäärät ovat yleensä joko 2. tai 3. suurimpia koko kaupungissa.

Tarkkaan ottaen nämäkin kohteet ovat Tallinnan mallin mukaan vanhan rungon päälle rakentuvia uusia taloja, mutta kuten aina paikallisesti teknisesti niitä myydään tällöin uusina.

Hajatarjousalueet: Kesklinn & Mustamäe

Myös keskustasta löytyy muutamia yksittäisiä taloja, joiden tarjoukset alittavat kaupunginosan keskihintoja: Mardi 12/1, Mardi12/2 (2 kpl koteja) ja Staadioni 4 (6 kpl koteja). Näiden hinnoittelut alimmillaan ovat n -14% ja -7% alle Kesklinn alueen markkinan nykytarjoustasojen.

Keskustassa 3 halvempaa uustuotantoa tekeillä

Osin hinnoittelua Mardille voi helposti ymmärtää sijainnin kautta: talot ovat lähellä Stockmann:a tokikin, mutta samalla myös hyvin lähiöimäisen betonibunkkereiden varjossa melko venäläiskielisten alueella heti vanhan keskustorin vieressä.

Mustamäelle on myös syntynyt viime kuukausina merkittävästi uusien talojen ja kotien ilmoituksia ennakkoon myyntiin teknisen korkeakoulun (TTÜ) lähelle. Koska uustuotannon klusteri on jo aika tiheä siellä nyt, onpa 1 rakentaja lähtenyt kokeeksi tarjoamaan taloa & sen 1 kotia houkutushinnalla: Mäepealse 20 (5 kpl koteja). Tarjous on tässä -28% halvempi kuin Mustamäellä yleensä nykyään tarjotaan.

Mustamäen 1 halvempi talo tarjousporkkanalla

Ylituotanto & ostajan markkinat

Tallinnassa tarjousten yhä vaan laukatessa innokkaasti ylemmäs viikoittain on syntynyt melko äskeittän tilanne, jossa siis uudistuotantoa alkaa esiintyä alueellisia keskihintoja halvemmilla tasoilla myyntiin. Uudistuotannon kokonaisuutena yhä vaan lisääntyessä on melko tn, että tilanne jatkaa tähän suuntaan nyt alkaneen vuoden 2015 aikana yhä lisää. Myöskin näyttää nyt jo varmalta, että tietyillä alueilla uudistuotannon määrä ei enää myy normaalihinnoin rakentajien toivomassa ajassa, koska tarjontaa on kysyntään nähden paikoin liian paljon.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain hinnoittelee automaattisesti Tallinnan asuntomarkkinoilta sen uustuotannon tarjoukset kolmeen nopeasti tunnistettavaan muotoon eri värein kapungin kartalle taloja merkiten (ts edulliset, arvokkaat ja kalliit). Näin voit yhdellä pikku silmäyksellä kokea & löytää ne kaupungin halvimmat uudet talot ja niiden sijainnit koko pääkaupungista.