Uudistuotannon suma kasvaa rajusti: jopa +500 kotia markkinoille v2015


Uudistuotanto kasvaa Tallinnassa hallitsematonta vauhtia: kaupungin rakennusviraston asemakaavoituksen hyväksymisten perusteella lisää uutta asumispintaa on tulossa v2015 lähes +500 uuden kodin inventaarioon mukaan. Nämä pyrkivät markkinoille, jotka punaisena pullistelevat nyt jo myymättömiä & uusia taloja eri puolella kaupunkia, koska tarjonta & kysyntä liittyvät yhä vähemmän enää toisiinsa paikallisilla markkinoilla.

Suurimmat hyväksytyt rakennusprojektit asunnoille löytyvät mm Haaberstin (os. Paldiski mnt 70c) ja Kesklinn:n (Staadioni tn 1, Võistluse tn 3 ja 7) alueilta. Näiden hyväksytyt kapasiteetit ovat: 330 ja 108 kpl uusia koteja. Näistä Haabersti on hyvin vahvasti spekulatiivinen kupla niiden rakentajilleen.

Asuntojen tarjousten lkm on vuodessa kasvanut lujasti samalla kun uusien ennakkolistausten määrä kasvaa lähes räjähdysmäisesti joka viikko (tyypillisesti n. 3-6 osoitetta / taloa / viikko). Tämä on nostanut markkinan keskihintaa samalla jo kipupisteeseen, joka näkyy mm vanhojen ja uusien kotien hinnoittelueron jatkuvasta etääntymisestä toisistaan – erityisesti keskustan (Kesklinn) alueella: uusien ja vanhojen kotien ero  revähti jo lähes 600 €/m2 viime viikkoina (2.2.) ja hinnoittelu näyttää entistäkin epäyhtenäisemmältä kaikkiaan.

Ostajan markkinat 2015

Tallinnan suuri haaste onkin kenelle uudet kodit ovat tarkoitettu josko ne voidaan enää myydäkään. Joka tapauksessa, ostajilla ei tule ainakaan olemaan pulaa uusista näyttökohteista ja markkinatilanne luokin erinomaiset mahdollisuudet tinkiä rohkeasti m2-hintaa alas v2015 aikana.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain seuraa sinulle myös kotien markkinan uudistuotannon tilaa viikoittain automaattisesti Tallinnaan.