Asuntokaupat 5/2015: keskusta ja Mustamäe ohjasivat Tallinnan ALE:a


Kotien asuntomarkkinat laskivat keskihinnoiltaan toukokuussa 5/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa: 1553 €/m2. Isommat laskut koettiin: Nõmme (-10%), Mustamäe (-4%) ja Kesklinn (-3%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nõmme laski siis sen m2-hinnoissa pääkaupungissa eniten. Kallistuvien puolella viime kuun aikana olivat eniten mm Pirita, (+7%), Pohja-Tallinn (+7%) ja Haabersti (+5%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan m2-hinnat laskivat hivenen keskustan ja Mustamäen alueen painosta samalla kun sen liikevaihto nousi koko kaupungin myynnille: n 72 miljoonaan / kk (ts +2 milj/kk  eli n +3%).

Keskihintojen laskua 2 alueen johdolla

.
.

Toukokuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 3 kaupunginosassa ja samalla kun 4 kpl niitä nosti. Eniten ravisteli hintoja alaspäin Kesklinn:n ja Mustmäen toteutuneet myynnit, jota komppasivat sekä Lasnamäen ja Pohja-Tallinn:n alueiden liikevaihdon tippuminen keskihintojen noustessa siellä.

Kauppamäärät hieman laskussa

Kauppamäärät (771 kpl) Tallinnassa 5/2015 kodeille laskivat hiukan nyt vrt 4/2015 tasoon (789 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 70 milj. eurosta nyt n 72 milj. euroon (+3%) Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Erillisiä kauppoja poikivat eniten 4 eri  Tallinnan suurta asuinaluetta seuraavasti:

  1. Lasnamäe, 169 kpl
  2. Kesklinn, 149 kpl
  3. Mustamäe, 133 kpl
  4. Pohja-Tallinn, 118 kpl
Listasta kannattaa huomata, että jo 2. kuukautta on listan kärjessä kaupunginosista se halvin alue: ostajat ovat yhä siis hakemassa entistä halvempia neliöitä itselleen markkinoilta näinä kuukausina.

Asuntojen kauppamäärä laski samalla kun hinta antoi periksi.  Tehokkaimpana mittarina markkinoilla toimiva Kesklinn osoitti jälleen tukevansa koko kaupungin trendiä alentaen toteutumiensa keskihintaa.

Lisämyyntiä yllättäjien tuella

Liikevaihdon nettokasvusta (n +2 M€/kk) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin Tallinnassa:

  1. Haabersti (+2,2 M€/kk ts 5,4 -> 7,6 milj.)
  2. Kristiine (+1,3 M€/kk ts 5,5 -> 6,8 milj.)
  3. Lasnamäe (+0,6 M€/kk ts 10,9 -> 11,5 milj.)
Myynnin kasvua poikivat siis eniten melko yllättävät kaupunginosat: Kristiine on alueena & myynneiltään yleensä kaupungin pienimpiä & Haaberstin suuralue on yleensä melko passiivinen omien kotiensa kaupoissaan.
.
Näyttää hyvin tn, että Haaberstissa käytiin nyt reilua bulkkikauppaa joidenkin kehittäjien kesken näiden niiden omilla kiinteistösalkuilla, koska sekä kauppamäärä & keskihinta pomppasi ylös rajusti. Aiemminkin nämä vastaavat piikit kauppatilastoissa ovat kestäneet vain sen 1 kk:n ajan näkyvillä. Jos Haaberstin tämä lisäkorotus normalisoidaan sen ihan tavalliseen kk-myyntiin (ts n. 3,5 M€/kk nettona), niin on koko Tallinna miinuksella myynneissään -1,5 M€ liikevaihdossa 5/2015 vrt sen edelliseen kuukauteen 4/2015.
Tiputusta liikevaihdossaan kirjasivat nyt myös suuralueet: Mustamäe, Pohja-Tallinn sekä Kesklinn.
 .
Myyntiodotukset: 6/2015
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 6/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Lasnamäe, Pohja-Tallinn, Kesklinn ja Mustamäe kaupunginosiin-  tässä järjestyksessä.
.
Odotukset ovat:
  1. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat laskeneet viime viikoilla, mikä voi vahvistaa sen myyntiä jatkossakin ja tukea sitä lisää. Toukokuun lopun marginaalin tippuessa jo n 85 €/m2 tasoille, hipoo hinnoittelu jo koko v2014 alimpia tasoja nykyään.
  2. Kesklinn alueen marginaalit nousivat tasaisesti toukokuun loppua kohti yhä. Tämän ilmapiirin jatkuminen voi lisää hillitä sen myyntiä jatkossakin. Kalleimman keskustan alueen tilanne nykymarkkinoilla on selvästi se kaikkein haastavin: kaupungin viime vuosien kaikkein korkeimmat nousseet neliöhinnat yhdistettynä marginaalien kasvuun ovat tappava yhtälö usein kaupan syntyyn ostajan ja myyjän näkemyksien kesken.
  3. Pohja-Tallinn alueen marginaalit ovat olleet viime viikoilla nousussa nyt ostajiin nähden toukokuussa, mikä voi hillitä senkin myyntiä. Positiivista on toki se, että alueen tarjoushinnat eivät ole vielä ryöstäytyneet käsistä toistaiseksi.
  4. Mustamäen marginaalit ovat laskeneet myös melko jyrkästi ja tasaisesti viime viikkoina, joka voi osaltaan rohkaista alueen myyntiä kasvuun jatkossakin. Viimeisin noteeraus 139 €/m2 toukokuulta ei ihan yllä viime vuoden halvimpiin tasoihin (109 €/m2, 9/2014), mutta voi varmasti nykytilanteessa stimuloida myynnin toteutumista yhä lisää.
Edellisen kuukauden vastaava ennusteemme päättyneelle 5/2015 vastasi markkinoiden käytöstä 3/4 tärkeimpien kaupunginosin: Lasnamäen pieni lasku kauppamäärissä oli melko maltillinen sekin vaikka ennustimmekin myynnin vahvistumista vielä -1 kk sitten.
Kesklinn:ssa marginaalit ostajan & myyjän välillä olivat vahvassa kasvussa 4-5/2015
 Markkinatiedot tarjoaa