Tallinnan raju uusien asuntobuumi rikkoi ennätyksiään 5/2015


Tallinnan kotien uudistuotanto teki viime viikolla uuden ennätyksen vuodelle 2015: tarjouslistoille ilmestyi jopa 8 kpl uusia taloja + niiden koteja ennakkomyyntiin. Yleensä uusien talojen viikkomäärät ovat pyörineet noin 2-4 kpl haarukassa koko kuluvan vuoden ajan. Pääkaupungin kuuma asuntokuplan huuma näkyykin nyt jo valtavan uustuotannon tarjonnan ja inventaarion muodossa maan julkisilla kiinteistöjen myyntisivustoilla.

Nämä uudet talot sijoittuvat Tallinnaan listauksineen seuraavasti:

  • Pärnu mnt 126, Kesklinn: 21 kpl uusia koteja
  • Juhkentali 40, Kesklinn: 7 kpl uusia koteja
  • Wismari 43, Kesklinn: 3 kpl uusia koteja
  • Narva mnt 122, Kesklinn: 4 kpl uusia koteja
  • Suvila 6a, Nõmme: 1 kpl uusia koteja
  • Vabaõhukooli tee 98, Pirita: 2 kpl uusia koteja
  • Vahulille tee 6, Pirita: 5 kpl uusia koteja
  • Metsavaimu tee 2.
Uutta inventaariota on tullut siis reilusti yli +43 uuden kodin verran, koska viikon uudet tarjoukset ovat vain tn pieni osa koko talojensa kapasiteetista. Tämä on erittäin paljon Tallinnan nykytilanteessa, jossa uusia taloja & projekteja v2015-2016 on nyt jo n 94 kpl.
.
Nämä (ylimitoitetut) tarjoukset loistavat komeasti kotiselaimen hintabarometrista visuaalisesti oheisen kuvan mukaan.
Suurinta & tuoreinta viime viikon uusien kotien tarjontaa keskustassa (Pärnu mnt 126)
Kun katsotaan sitten uusien talojen markkinaosuuksia koko tarjouskannasta kaupunginosin havaitaan myös hyvin mielenkiintoisia tapahtumia.
Punahehkuista uustuotantoa v2015-2016 pääkaupunkiin
Punahehkuista uustuotantoa v2015 - v2016 pääkaupunkiin
Uusien kotien tarjonta on nyt jo saavuttanut 30% haamurajan useissa kaupunginosissa koko avoimesta tarjouskannassa.
.
Rakennuttajat & kehittäjät ovatkin omaksuneet sellaisen toimintamallin, että uusia taloja kannattaa jo pystyttää jopa kaupunginosiin, joissa myynti on hyvin laiskaa & hidasta. Pahin esimerkki tästä löytyy Haaberstin alueelta.
Haaberstin uusien talojen keskittymä & sen kotien nykytarjouksia

Suuri rypäle uustuotantoa & jopa kokonaisia uusia katuja on nyt rakenteilla tälle alueelle, jossa perinteinen myynti on ollut hyvin tahmeaa myyjien valitsemilla tarjoushinnoilla.

”Eufoorinen psykoosi on ikuista”

EKP:n ”ilmaisen” rahan virratessa pikku markkinoille iskevät täkäläiset kiinteistöpelurit pajatsoonsa nyt niin paljon lainoja, vakuuksia & uutta tuotantoa, ettei vastaavaa varmaan ole koettu Tallinnassa Viron nykyisen itsenäisyyden historiassa koskaan ennen. Jokainen täällä yhä muistaa vielä vuodet v2007-2009 kun markkinat sitten romahtivat seuraten globaalia trendiä hyvin tarkasti: monet paikalliset välittäjät pistivät tuolloin heti ”lapun luukulle” ja sulkivat toimistonsa kokonaan kun myynti pysähtyi lähes nollaan.

Monet tilanteeseen väärin uskoneet tavalliset virolaisperheet pistettiin sitteen hakemaan uutta kotia kun ylimitoitetut pankkilainat laukesivat ruotsalaisfinanssijättien toimesta niiden vakuusarvojen romahduksessa.

Tilannehan on jälleen hyvin samankaltainen Viron pääkaupungissa.

Jarrupolkimen painajaahan et täältä Tallinnasta löydä mitenkään: vapaat ikuisen kasvun markkinat tekevät mitä tahtovat ja monet kiinteistövälittäjätkin ovat laajentaneet – nousevien tarjoushintojen trendin yhä vaan kestäessä – toimintaansa myös välityksestä rakennuttajiksi yhä suurempien voittojen toivossa.

Tiivistettynä kiihkeitä kiinteistötunnelmia kuvaa nyt osuvasti tämä slogani:

  • ”It ain’t over until fat lady has song & music stops !”
Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain seuraa & valvoo puolestasi myös uudistuotannon kehitystä kotimarkkinoilla.