Asuntojen viikkokatsaus (25.5.): kuusi aluetta päätyi ALEnnuksiin



Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan kotitarjousten viime viikko laski keskihinnoittelua myyjillä: 1746 €/m2. Tarjousten alueellisia laskuja esiintyi eniten Kristiine (-42 €/m2 ), Haabersti (-17 €/m2 ), Pirita (-16 €/m2 ), Nomme (-12 €/m2 ), Mustamäe (-9 €/m2 ), Lasnamäe (-6 €/m2 ) alueilla. Tarjoushintojen nostoja kokivat Pohja-Tallinn (+11 €/m2 ), Kesklinn (+4 €/m2 ). Kesklinn asuinalueen tarjousten hinta viikossa nousi 2309 €/m2  tasoille. Pohja-Tallinn on jälleen hyvin lähellä sen kaikkien aikojensa huippuhinnoitteluaan sitten maan kiinteistölaman v2009. Viime viikkoa leimasi myös hyvin raju uustuotannon (v2015-2016 talot) lisäryntäys markkinoille.
Koko kaupungin suhteellisesti kaikkein kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin Piritan alueella: 2142 €/m2 (ts sen ALE-% viikolta oli asuinalueista suurin m2-hinnasta eli -23% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Haaberstin halvimpia myyntikoteja ruuhkautui mm sen elementtilähiöön Väike-Öismäelle.

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 6 kpl laski niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 2 kpl nosti niitä lievemmin.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • uusiin ilmoituksiin
  • hintapäivitettyihin
  • uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että uudet ilmoitukset asunnoille nostivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa: 1785 €/m2 (+126 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Kesklinn, Nomme ja Pohja-Tallinn markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Kristiine ja Lasnamäe alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu nousi kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  5 aluetta tuki hinnoittelun nousuja tarjouksiinsa ja 3 lieviä laskuja.

Voluumi ryhmässä nousi: 224 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Kesklinn ja Pohja-Tallinn.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintapäivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen laskua sen aliryhmän keskihinnan ollessa: 1550 €/m2 (-38 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Kristiine, Kesklinn ja Pohja-Tallinn alueiden laskeneet tarjoukset.
  • Hinnoittelun nostoa näkyi mm Mustamäe ja Lasnamäe kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin laskuja hinnoittelussa myyjillä 5 asuinalueella ja 3 nostoja. Aliryhmän tarjousten koko voluumi nousi (252 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Kristiine ja Kesklinn.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun laskua koko ryhmän keskihinnan ollessa: 2019 €/m2 (-93 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin > 250 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta laski mm Kesklinn, Mustamäe ja Pirita alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat Pohja-Tallinn, Lasnamäe  ja Kristiine niiden hinnoittelun nostoin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 2 kpl laski niiden hinnoittelua kun samalla 6 kpl nosti niitä. Tarjousten määrät nousivat (429 kpl) ja niiden keskittyminen vaimeni keskustasta pois (ts Kesklinn: 265 kpl / 62% ja Lasnamäe 63 kpl / 15%).

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Kesklinn ja Pirita alueiden halvempien tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien pientä laskua keskihinnoissa mitä tukivat hintapäivitetyt ja uudelleen avatut aliryhmät sekä asuinalueina Haabersti eniten sen eri hinnoittelun vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin myyntiin uudelleen avattujen aliryhmässä Kristiine (ts 20 kpl  edullisempaa kodin tarjousta markkinatutkalla) asuinalueelta listattu.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.