Kivitaloa arvostetaan eniten Tallinnan alueilla


Eri talotyyppien välillä on merkittäviä m2-hintaeroja Tallinnassa markkinoilla ihan asuinalueestakin riippuen. Elementtitalojen ollessa yleensä halvimpia ovat kivitalot jopa 6 eri asuinalueella kaupungissa tarjoushinnoiltaan arvokkaampia. Enimmillään kivitalon arvo voi olla jopa +12% (eli n +179 €/m2) arvokkaampi kuin toisenlainen keskimääräinen kerrostalon koti Haaberstin alueelta.

Tallinnassa talojen rakennuskanta profiloituu hyvin erilaiseksi eri asuinalueilla talotyyppien perusteella johtuen lähinnä kaupungin ko alueen rakentamisen perustamisvaiheista, mutta myös aivan viime vuosien rakennusbuumin tuloksista. Oheisista markkinatarjousten määrien vertailuista näkee varsin hyvin millaisista eroista oikeasti on kyse kaupunginosin.

Kivitalon osuudet suurimmilta myyntialueilta Tallinnasta 8/2015
  • Kivitalo näyttelee olennaista roolia kaikkialla, koska se on ollut viime vuosien jatkuneen buumin kehittäjien suosikki. Joko halvasta harkkotiilestä nopeasti tehdyt tai paikallaan valetut kalleimmat luksustalot ovat yleisimpiä rakennustapoja uudistuotannon piirissä Tallinnassa tänään. Siksi näitä näkyy niin paljon vapaina odottamassa ostajaansa nykyään markkinoilla.
  • Kivitaloiksi lasketaan kuitenkin myös tiilitalot, joita on hyvin pieni vähemmistö yleensä ottaen kaupungissa koko rakennuskannasta & harvemmin markkinoilla.
  • Merkittävä osa kivitaloista syntyi myös vielä Venäjän viimeksi hallitessa 50-luvulla maata ja rakentaessa tuolloin paksuseinäisiä betonitaloja eri puolille pääkaupunkia ns Stalinin aikaisia majoja.

Ostajan & sijoittajan näkökulmasta on hyvä tuntea arvostukset eri alueilta. Tänä päivänä markkinat arvostavat kivitaloja hyvin eri lailla riippuen juurikin sen kaupunginosasta eli sijainnista oheisen kuvan mukaan.

Kivitalon %-arvostus vrt normaaliin m2-hintaan alueella

Parhaiten bonusta +12% kivitalo siis tarjoaa Haaberstin alueelta kun sitä vertaa alueella vallitsevaan normaaliin m2-keskihintaan, mutta myös suurimmalla sijoittajariskillä: alueen asuntojen vaihto kun on heikkoa nykyisten tarjoushintojen vallitessa siellä. Parhaiten kivitalo tuottaa Lasnamäen alueella +3% jos katsotaan oikeasti myyntiä tukevia Tallinnan eri alueita.

Eniten sanktiota -0,8% kivitalosta omistajaltaan erikoisesti peritään Mustamäen alueella, jossa suurin osa koko alueen tarjouskohteista onkin elementtiperusteisia. Sama on kohtalo myös Nommelta kivitalon ostaneille, mutta toisesta syystä: johtuen alueen virolaisten perinnealueesta arvostusten kärkipäässä siellä onkin puu- / hirsitalo, mikä palautuu Viron 1. itsenäisyyden aikaan & sen aikaiseen rakentamiseen.

Kaikkein korkein arvostus puutalossa asumisesta löytyy Pohja-Tallinnasta, missä eniten arvoon vaikuttavat sen lähiöt Kalamaja, Kelmiküla sekä Pelgulinn. Näiden alueiden kodit ovat monasti virolaisten lemmikkejä sekä paikallisesti aika usein museosuojelun piirissä. Myös Sitsin & Koplin lähiöistä löytyy suojeltuja puutaloja, mutta näiden koteja liikkuu & näkee harvemmin markkinoilla.

Toki jokainen koti ja talo on aina uniikki kokonaisuus ympäristöineen & palveluineen, mutta markkinoiden kysynnän ja näkyvän tarjonnan osalta piirtyvät oheisen kaltaiset arvostusten erot alueittain esiin.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain avaa portin kivaan tarjousvertailuun myös talotyyppien mukaan. Markkinatilannehan elää & muuttuu jatkuvasti tarjousten uudistuessa.

Kivitalojen keskittymä Lasnamäeltä kotiselaimessa

.

Teepä näin

  1. Siirry kotisemailla kaupunginosaan sen avausikkunasta.
  2. Napauta alueen keskihintalappua.
  3. Luo vertailupiirakka ”Talotyypit” valinnalla.
  4. Napauta kiinnostavaa piirakasta talotyyppiä ja tuo avoimet kohteet alueen kartalle esiin.
  5. Vasemmalle alas lasketaan vertailutietoa talotyypin kalleudesta vrt kaikkiin alueen tarjouksiin.