Kotitalouksien luottamus 4/2016: mittarit huojuvat toisiaan vastaan
EKI -kuluttajabarometrin mukaan perheiden luottamus nykytalouteen 4/2016 toipui vähän paremmaksi ed kk nähden. Yleinen luottamusindikaattori oli nyt -12 pistettä (pitkän aikavälin keskiarvo on -9 pistettä ja kk aiemmin se oli: -14).

Luottamuksen yleisparanemiseen vaikuttivat eniten usko omaan talouteen & työttömyyden pelko.

  • Usko omaan talouteen parani nyt jyrkästi +8 pistettä (ed kk oli -1). Tämä on erittäin jyrkkä näkemyksen muutos: viimeksi näin optimistisilla tasoilla oltiin joskus v2014 lopussa.
  • Työttömyyden ns ”pelkokerroin” toipui myös: +24. Tämä parannus pelosta -7 pistettä alas pitää sen selvästi yhä v2014 alkanutta nousutrendiä aktiivisesti voimassa.
  • Säästämisen mahdollisuus heikkeni eniten eli -7 pistettä. Näin alhaisilla tasoilla yleisesti tämä mittari kulki vain edellisen kiinteistökriisin aikoihin & siitä toivuttaessa. Viime aikojen uusjako Tallinnan kiinteistömarkkinoilla on ilmeisesti hillinnyt mahdollisuuksia kiinteistöillä tienaamiseen & tätä kautta helpon rahan ”säästämistä” ei voi enää tapahtua entiseen tapaan.

Viron erityispiirre korostui tämän kuukauden perhegallupeissa: johtuen Tallinnan valtavasta painoarvosta pikku talouden ja väestön osalta (ts n 1/3 kansasta pääkaupungissa) otannan lopputulos kertoo juurikin eniten pääkaupungin tunnelmista.

Tärkeimmät mittarit liikkuvat nyt ristiriitaisesti toisiaan vastaan (= oma talous vs säästäminen) kuukaudesta toiseen ja huojunta näyttääkin tulleen jäädäkseen markkinoille.

Uutuus: täydensimme luottamushistoriaa lisää jo Viron 2006/2007 kiinteistöbuumista lähtien nykyhetkiin. Tämä löytyy esiin graafista painamalla Sort -valikosta oikealle seuraavaa painiketta.

Lähde: