Näin koulujen alku lisää kotien myyntiä Tallinnan alueilla


Tallinna korkeakoulut houkuttavat lähiympäristöön uusia muuttajia syksyisin sen 3 lähialueella

Koulujen alku lisää muuttoja ja uusia asukkaita joka vuosi alkusyksystä eniten Tallinnan Kesklinn:n, Kristiine:n ja Mustamäen kaupunginosiin. Vilkkain sesonkikuukausi on perinteisesti syyskuu ja tätä kuukausia ennen tapahtuu kotimarkkinoilla muutoksia, joilla uudet opiskelija & muuttajat pyritään tavoittamaan. Erityisesti tämä näkyy Mustamäen markkinoilla parhaiten.

 

Muuttajien määrä moninkertaistuu syyskuussa Kesklinn:n, Mustamäen ja Kristiinen alueilla

Kolmen kaupunginosan opiskelijoiden tulo näkyy oheisena korkeakoulupiikkinä uusina asukkaina kaikissa yliopiston & teknillisen korkeakoulun rakennuksia sisältävillä alueilla (ts Kesklinn & Mustamäe) sekä näiden välimaastossa (ts Kristiine). Piikin koko on ollut kasvussa viime vuosina & muutot aikaistuneet jo elokuuta kohti kuvan mukaan, jolloin kysyntä muuttajilla on myös huipussaan.

Vanhojen tarjonta kasvaa alkusyksyyn

Myyjät & välittäjät käyttävät enevästi aikaa tarjouksiinsa juuri uusille opiskelijoille, joka heijastuu kotien tarjouksiin. Kun katsot viime vuoden tarjouksia Mustamäen alueelta, näet miten vanhojen kotien tarjonta (sininen nuoli) hitaasti nousee juuri 9/2015 aikaa kohti samalla kun uusien tarjonta (alempi nuoli) jyrkemmin laskee alueen markkinoilla. Lokakuusta aloittavat myyjät vilkkaamman uusien kotien markkinointinsa uudelleen. Tarjonta siis piristyy myöskin.

Mustamäen tarjonta vanhoissa kodeissa kasvaa & uusissa vaimenee

Suurimmat mahdollisuudet löytää ostettavaksi opiskelijaboksi ovat siis alkusyksystä samoihin aikoihin kun koulutkin alkavat kun kilpaileva tarjonta & eri vaihtoehdot ovat suurimmillaan.

Koko muuttokakun kehitys

Kasvaako se kakun koko sitten myyntien osalta kun nämä uudet opiskelijat valtaavat kampukset? Vuokrataanko / ostetaanko pikku asuntoja yhä enemmän alkusyksyyn? Entäpä ne hinnat? Tähän voi vastata katsomalla totetuneita kauppatilastoja mm Mustamäen osalta tarkemmin sen myynneistä.

Kotien kauppamäärät ovat loivassa kasvussa v2014 -> v2015 -> v2016 (ts punainen viiva)

Positiivinen uutinen uusille opiskelijoille: m2-hinnat eivät juurikaan reagoi alkusyksyn muuttajien buumiin. Inventaarion määrä Mustamäen alueella näyttäisi siis olevan riittävä tarjonnassa, vaikka kauppoja onkin solmittu yhä vilkkaammin alueella parina viime vuonna.

Samanlainen tilanne toistuu myös Kesklinn:n ja Kristiine:n alueilla. Näiden korkeammat toteutumahinnat ovat ehkäisseet Mustamäen kaltaisen kauppamäärien kasvutrendin. Kuukausivaihtelut totetuneille kaupoille ovat myös paljon jyrkempiä.

Ostajana kannattaa katsoa alueen viime aikaista hintakehitystä & tarjousten määriä (löydä uusimmat graafit täältä) juuri vanhemmissa kodeissa, kun muuttotarve koulujen läheisyyteen on tärkeää. Hyvä vinkki ostojalle: kun kysyntä olennaisesti hiipuu lokakuun loppuun, voi tämän jälkeen kalastella kiinnostavaa kotia jo halvemmallakin.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselaimelta voit tarkistaa edellä kuvatun kaltaisia syklisiä tapahtumia markkinoilta tuoreesta menneisyydestä & löytää uusia mahdollisuuksia kodin kaupoissa hyötyä hyvin alueellisestikin niillä vaikuttavista trendeistä. Korkeakoulut saat esiin oikeasta ylänurkasta napauttamalla ”Yliopistot, yms” päälle.