Kotitalouksien luottamus 5/2016: aurinko veti tunnelmat syklisesti huipulle
EKI -kuluttajabarometrin mukaan perheiden luottamus nykytalouteen 5/2016 parani ed kk nähden. Yleinen luottamusindikaattori oli nyt -8 pistettä (pitkän aikavälin keskiarvo on -9 pistettä ja kk aiemmin se oli: -12).

Luottamuksen yleisparanemiseen vaikuttivat eniten työttömyyden pelko & oma säästäminen.

  • Säästämisen mahdollisuus parani jyrkästi viime kuukaudesta arvoonsa -15. Parannus oli jopa +10 pistettä/kk.
  • Työttömyyden ns ”pelkokerroin” toipui: 18. Tämä parannus pelosta -6 pistettä alas. Mittari on kuitenkin edelleenkin v2014 alkaneessa kasvutrendissä, vaikka se suurin pakokauhu on tämän vuoden alusta katsoen ohi.

Kaikki tunnusluvut paranivat nyt edelliseen kuukauteen nähden, joka on tyypillistä myös varhaiseen alkaneeseen kesään nähden tässä maassa: ongelmat työnnetään loppuvuoteen perheiden ajatuksissa.

Sisä- ja kauppapolitiikkaa tehdäkseen EKI julkaisi nämä tiedot varhaisimmalla mahdollisella hetkellä kuusta, kun taas viime kuukausien ne negatiivisemmat luvut ovatkin tulleet ulos viimeisellä viraston ilmoittamalla päivällä.

Uutuus: täydensimme luottamushistoriaa lisää jo Viron 2006/2007 kiinteistöbuumista lähtien nykyhetkiin. Tämä löytyy esiin graafista painamalla Sort -valikosta oikealle seuraavaa painiketta.

Lähde: