Brexit vyörytti uudet kodit myyntiin esiin keskustan alueille


Voimakkain Brexit-shokin vaikutus kotien myynnissä Tallinnaan nähdään näinä viikkoina Kesklinnan kaupunginosassa: sen uudet kodit listautuvat myyntiin ennätystahtiin esiin markkinoille. Vain parissa viikossa ollaan nähty lähes 100 uuden kodin listauksen lisäys kun muut kaupunginosat eivät ole reagoineet vielä sen vahvemmin talousstressin tilanteeseen.

Tarkemmin katsoen Brexit-vaikutus näyttää seuraavalta uusien (< 10 v. rakennetut) & vanhojen (> 10 v. sitten rakennetut) kotien välillä.

Viime viikkojen rallia kesklinn:n uusiin tarjouksiin Brexit:stä

Kotien tarjousten kova kasvu kertoo siitä, miten valtava puskuri myymätöntä inventaariota sijaitsee tänään keskustassa: 930 kpl uusien ryhmässä  ylivoimaisesti Tallinnan kaikkien kaupunginosien suurin määrä.

Koko Kesklinn:n tarjousten kakusta kahden tämän 2016 vuoden & tulevan v2017 kotien määrät yhteensä edustavat markkinoista pyyntöineen jo 32%. Näistä kodeista peräti 258 kpl on vielä rakentamatonta vuodelle 2017 listattua ennakkomyyntien asuntoa. Keskihinnan ollessa myöskin n 2950 €/m2 ankkuroituu koko tarjonta myös vankasti Tallinnan kalleimman hintaluokan luksuskotien ryhmään.

Huikea kolmannes myytävistä kodeista on aivan uusia Kesklinn:ssa

Suurin osa kaikesta tästä myymättömästä kotien inventaariosta sijoittuu Sadaman, Kadriorg:n (= Kadriorg:n puiston + laululavan ympäristöt) sekä Keldrimäen lähiöihin.

Uusien kotien massat ryhmittyvät 3-4 keskeiseen lähiöön Tallinnassa

Kaupungin sadoilta asuntojen välittäjiltä ei ainakaan siis lopu työhaasteet kesken kaiken myymättömän keskustan asuintilan kanssa ihan ensi vuonna. Kymmenien miljoonien eurojen kysymys vain on: kenelle nämä kaikki uudet luksuskodit loppusijoitetaan nyt kun koko globaalia taloutta järkyttää kriisi & epävarmuus tulevina vuosina?

 Kannattaakin muistaa

  • Brexit-shokki näkyy jo paikallisesti uusien kotien tarjouksissa & sen kalleimmassa segmentissä.
  • Globaalit asuntolainojen korkojen marginaalit notkahtivat rajusti kriisin myötä halventaen rahoitusta lainoittajapankeille alimmilleen sitten vuoden 2013. Jos pankit joutuvat tiukempaan kilpailuun kodin ostajista siirtyy tämä hyöty asuntolainoittajille osittain lähikuukausien aikana. Tätä ennen pankit pitävät voitot itsellään jo myydyistä lainasopimuksista ja muuttuneesta halvemmasta rahoituksesta. Lainasopimuksen kilpailutus kannattaa taas uudelleen lainoitetuille kotien omistajille.
  • Voittajiksi myynneissä ovat nousussa edulliset kodit & asuinalueet – myös Tallinnassa.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain avaa tarkan näkymän asuntotarjouksiin ja niiden hintamuutoksiin.