Asuntokaupat 7/2016: hintarallia helteisessä heinäkuussa


Kodit nousivat yhä keskihinnoiltaan 7/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1668 €/m2. Isommat toteutumien hintanousut koettiin: Nõmme (+25%), Pohja-Tallinn (+9%), Haabersti (+7%) ja Kesklinn (+7%) kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Halpenevien puolella viime kuun aikana olivat: Pirita (-9%),  Lasnamäe (-6%), Kristiine (-2%) ja Mustamäe (-2%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat eniten nyt Pohja-Tallinn & Kesklinn suuralueiden kalliimpien m2-hintojen painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto nousi:  n 65 miljoonaan / kk (ts +1 milj/kk). Suurinta kotien myynnin nousua rahassa kokivat Pohja-Tallinn & Kesklinn, jotka onnistuivat nostamaan sekä liikevaihtoa että keskihintaansa jopa samalla kertaa.

Keskusta & Pohja-Tallinn takaisin nousuun

.
.

Heinäkuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 4 kaupunginosassa ja samalla kun 4 kp niitä laski.

Myyntimäärätkin toipuvat

Kauppojen määrät (695 kpl) Tallinnassa 7/2016 kodeille nousivat vrt 6/2016 tasoon (689kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 64 milj. eurosta nyt n 65 milj. euroon (+0,02%) Tallinnan kaikille myydyille asunnoille.

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Pohja-Tallinn, 167 kpl
 2. Kesklinn, 132 kpl
 3. Lasnamäe, 131 kpl
 4. Mustamäe, 95 kpl
 5. Haabersti, 61 kpl
 6. Kristiine, 53 kpl

Ehkä yllättäen kärkeen kipusivat nyt viime kuukausien luuserit eli Pohja-Tallinn & kallein Kesklinn kun pääkaupungin halvimmat alueet seurasivat näitä. Pohja-Tallinnassa käytiin kotien kauppaa lähes kaikkien aikojen ennätystahtiin kk-tasolla viime ajoilta: vain 12/2015 kauppamäärät ylsivät korkeammalle (178 kpl). Tätä seurasi tuolloin tammikuun minitaantuma globaalia taloutta seuraten.


Suurimmat voittajat rahassa

Liikevaihdon kasvusta & keskihintojen noususta edelliseen kuukauteen vastasivat:

 1. Pohja-Tallinn (+5,3  M€/kk ts  10,4 -> 15,7 milj.euroon)
 2. Kesklinn (+1,6 M€/kk ts 15,8 -> 17,4 milj.euroon)
 3. Lasnamäe (-3,9 M€/kk ts 12,3 -> 8,4 milj.euroon)
 4. Kristiine (-2,9 M€/kk ts  7,4 -> 4,5 milj.euroon)
 5. Mustamäe (-1,1 M€/kk ts 7,1 -> 6,2 milj.euroon)
 6. Haabersti (-0,9 M€/kk ts  6,7 -> 5,8 milj.euroon)
 Myyntiä johtivat ylös siis Pohja-Tallinn sekä pääkaupungin kallein alue (Kesklinn) eniten. Näiden myynti riitti kaksikkona nostamaan Tallinnan m2-keskihintaa korkeammalle reilusti.
Myyntiä eniten supistivat mm kaikkein halvimmat suuralueet (= Lasnamäe & Mustamäe) Tallinnassa. Vaikka supistuneiden määrä oli suurempi ei se alentanut koko liikevaihtoa heinäkuussa mitenkään, koska kauppojen painopiste siirtyi voimalla keskustaan nyt takaisin.
.
Myyntiodotukset: 8/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 8/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe & Pohja-Tallinn kaupunginosiin. Nykytilanteeseen kotiselaimesta peilaten uskomme halvempien alueiden konservatiivisestikin palaavan kärkeen tulevana kuukautena ja Kesklinn:n sijoittuvan viimeiseksi näistä eli heinäkuu olisi poikkeus, joka ns ”vahvistaa säännön”.
.