Asuntokaupat 8/2016: lisää myyntiä alenevin hinnoin


Kodit laskivat kuukaudessa keskihinnoiltaan 8/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1636 €/m2.
Isommat toteutumien hintalaskut koettiin: Nõmme (-15%), Haabersti (-7%), Kesklinn (-2%), Pohja-Tallinn (-2%) ja Kristiine (-1,5%) kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kallistuvien puolella viime kuun aikana olivat: Lasnamäe (+2%) ja Mustamäe (+0,4%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat eniten nyt Kesklinn, Pohja-Tallinn & Haabersti alueiden halvimpien m2-hintojen painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto nousi:  n 70 miljoonaan / kk (ts +5 milj/kk). Suurinta kotien myynnin nousua/kk rahassa kokivat Kesklinn & Lasnamäe.
Alenevat keskihinnat + viikoittain nousevat tarjoukset kuvaavat nykymenoa parhaiten.

Enemmistö alenevien hintojen puolella

.
.

Elokuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 6 kaupunginosassa ja samalla kun 2 kp niitä nosti. Kannattaa huomata, että samalla kun kaupungin kallein (Kesklinn) taipui tippumaan halvemmaksi, kallistui n saman verran kaupungin halvin (Lasnamäe).

Kauppamäärät nousussa halvemmin hinnoin

Kauppojen määrät (772 kpl) Tallinnassa 8/2016 kodeille nousivat vrt 7/2016 tasoon (695 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 65 milj. eurosta nyt n 70 milj. euroon (+7,7%) Tallinnan kaikille myydyille asunnoille kerrostaloissa.

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Kesklinn, 177 kpl
 2. Pohja-Tallin, 157 kpl
 3. Lasnamäe, 157 kpl
 4. Mustamäe, 114 kpl
 5. Haabersti, 71 kpl
 6. Kristiine, 48 kpl

Kärjessä pysyivät viime kk:n kaksikko vain sijoitustaan vaihtaen kun pääkaupungin halvimmat suuralueet seurasivat näitä.

Suurimmat voittajat rahassa Liikevaihdon noususta edelliseen kuukauteen nähden vastasivat eniten:

 1. Kesklinn (+6,1 M€/kk ts 17,4 -> 23,5 milj.euroon)
 2. Lasnamäe (+2,2 M€/kk ts 8,4 -> 10,6 milj.euroon)
 3. Mustamäe (+0,7 M€/kk ts 6,2 -> 6,9 milj.euroon)
 4. Kristiine (+0,1 M€/kk ts  4,5 -> 4,6 milj.euroon)
 5. Haabersti (+0,1 M€/kk ts  5,8 -> 5,9 milj.euroon)
 6. Pohja-Tallinn (-2,0  M€/kk ts  15,7 -> 13,7 milj.euroon)
 Myyntiä johtivat ylös siis pääkaupungin kallein suuralue (Kesklinn) & sen halvin (Lasnamäe) eniten. Kesklinn:ssa nostettiin liikevaihtoa siis alenevien keskihintojen vallitessa.
Myyntiään eniten supisti nyt Pohja-Tallinn, joka yleensä on kerännyt kauppoja tasaisesti kuukaudesta toiseen, mutta edellinen vertailu olikin sille poikkeuksellisen hyvä eli tässäkin on vain paluuta sen normaalimyyntiä kohti: sen toteunut myyntihän (13,7 M€) oli kuitenkin 2. vahvin 8/2016.
.
Myyntiodotukset: 9/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 9/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Pohja-Tallinn, Lasnamäe kaupunginosiin. Markkinatunnelma näyttää muuttuneen nyt jo 2. kk peräkkäin.
.