Kotien hintarallin loppusuora erottaa ”jyvät akanoista”


Pari Tallinnan lähiötä liikkuu toisiaan vastaan kotimarkkinoilla nykyään

Tallinnan kuumana kiihtynyt kiinteistöbuumi lähestyy loppunäytelmäänsä vääjäämättä kun lainakorot nousevat yhä lisää ostajille: kesää kohti alkanut levottumuus myyjien kotien hinnoissa on alkanut erotella lähiöitä toisistaan armottomasti markkinavoimien puristuksessa. Tästä jutusta löydät muutamia jänniä tapauksia mm ylikuuman Kalamajan sekä ydinkeskustan Sibulaküla:n nykyisestä markkinatilanteesta.

EKP:n (ts Euroopan keskuspankin) nostaessa pääoman hintaa ennustetusti tulevina kuukausina ovat asuntojen lainahanat sulkeutumassa mistä nähdään nyt siis ensimmäisiä todellisia viitteitä mm Tallinnan jo kirkkaan punaisilta kiinteistömarkkinoilta.

Kallein ydinkeskusta polarisoituu

Aivan ydinkeskustan Sibulakülan kotien hinnoittelu kertoo miten vanhojen kotien myyjät toimivat nykytilanteessa kun m2-hinnat vaan laskevat.

Vanhojen kotien hinnat laskussa samalla kun huojunta lisääntyy myyjien mielissä

Kuten kuvasta näkyy tuntevat vanhojen kotien myyjät yhä suurempaa painetta omissa kotien tarjouksissaan kalleimmalla & tärkeimmällä keskustan – Kesklinn – kaupunginosan alueella. Tämä johtuu ympärillä vellovasta massiivisesta jo pitkään myymättömästä uudistuotannon kapasiteetista, joka kilpailee liiankin suoraan heitä vastaan. Huojunta & epävarmuus on nyt tasoa 20% viime viikkojen ajoilta.

Tulikuuma Kalamaja: lisää vaan löylyä kiukaalle

Aina niin hipsteri- & polkupyörävetoisen Kalamajan lähiöstä näet myös miten kotien eniten jo ylituotetussa & kalleimmassa lähiössä myyjät painavat lisää kaasua kun ns ”sky has NO LIMIT” -mieliala vallitsee eufoorisessa huumassa missä ns ”mikään ei voi mennä pieleen” – legendaarisesti.

Myyjät puskevat yhä vaan ylemmäs & kun myös huojunta kasvaa rajusti kohti kesää

Keskihintaa on kiritetty nyt vuoden aikana jo uskomattomat +400 €/m2 Kalamajassa pelkästään uudistuotannon huumaavassa imussa. Toukokuussa 2018 kuitenkin aloitettu viimeisin hintaralli näyttää johtavan nousevaan n 20% epävarmuuteenn m2-hintojen ”oikeasta” tasosta kodin myyjien keskuudessa.

Edellisistä – aivan vastakkaisista – tilanteista voit helposti nähdä miten jyrkästi asuntolainoituksen kallistuminen johtaa joko hintojen jyrkkää laskua tai -rallia riippuen uudistuotannon nykyisestä määrästä ko alueella. Ainut yhdistävä tekijä on tässä dynaamisessa tilanteessa ainoastaan hintavakauden olennainen heikkeneminen myyjien joukossa. Ostatko siis kodin juuri siitä lähiöstä, jossa hinnat huojuvat jo liian villisti? Kannattaa toki harkita vielä kerran.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain tarjoaa sinulle lähiökohtaiset myyjien hintatrendit sekä -huojunnan ihan ilmaiseksi kun Tallinnan kodit kiinnostavat lisää. Tämä auttaa sinua tekemään oikean valinnan jos olet ostamassa asuntoa tai myyjänä helpottaa myös tehokkaampaa & parempaa hinnoittelua.