Vilkkaimmat vanhojen kotien myyntialueet painottuvat ydinkeskustasta pois


Julkisten asuntomyyntien vilkkaimmat lähiöt keskittyvät nykyään selvästi ydinkeskustan ulkopuolelle Tallinnassa. Viime viikkojen kehitys on lisäksi osoittanut, että näiden hintahaitari on asettunut n 100 000 – 120 000 € tasoille. Tässä katsauksessa listaamme lyhyesti kaikkien suosituimmilta vaikuttavat lähiöt.

Kesklinn

Kalleimman keskustan alueen eniten sulkeutuneita kauppoja (ts 22 kpl) sisältävät alueet ovat seuraavan kuvan mukaisia aivan viime viikoilta.

Kesklinn & sen asuntokaupan suurimmat keskittymät

Keskeisintä kauppaa johtavat halvemmasta päästä siis kodit 30 – 41 m2:n kokoluokassa + hintaluokassa noin 119 000 €. Tähän sisältyy tyypillisesti tilavia yksiöitä ja pieniä kaksioita keskustan eri alueilta.

Kaukaisimmissa lähiöissä (alimmat rengastukset) – Keldrimäe ja Uus Maailm – hintataso on myös selvästi matalampi kuin Raua:n ja Torupilli:n kohdalla. Mitä kauemmaksi keskusta mennään sitä selvästi enemmän nähdään myös liikettä kaupoille (ylin rengas oikealla).

Tarjousmäärät nousussa

Kalleimman asuinalueen dynamiikassa on tapahtunut jyrkkää myyntilistausten kasvua vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Etenkin äskettäin kesäkuussa 6/2023 listausten määrät (n 970 kpl) nousivat äkisti n +15% yhä kalliimpien kotien ilmestyessä markkinoille kerralla.

Listausten lisääntyvä tarjonta kilpailun myötä kasvattaa paineita alentaa pyyntöjä täällä Kesklinn:n alueella lisää, jossa ylitarjonnan buumi on kovimmillaan koko kaupungissa.

Kesklinn on ainoa asuinalue, missä tarjousmäärät ovat nykyään selvästi ylittäneet jopa viime vuoden syksyllä vallinneet huipputasot.

Pohja-Tallinn

Pohja-Tallinn :n parhaiten liikkuneet kodit markkinoilta

Pohja-Tallinn :ssa nähdään, että kodit ovat Pelgulinn :n lähiössä Pelgruranna:n suuntaan & niiden ollessa samalla nyt 41 – 55 m2 kooltaan (keskimmäinen rengastus kuvassa).

Keskihinta on kuitenkin täällä samaa luokkaa kuin kalleimmassa keskustassa ts samalla euromäärällä saa noin +10 m2 enemmän tilaa, jota ostajat näyttävät arvostavan eniten.

Innostusta näyttää myös hieman keräävän sekä halvimman Karjamaa:n lähiön että lähinnä Tallinnan ravirataa sijaitsevat vanhat tavallisten elementtitalojen vanhat kodit aivan Paldiski:n maantien läheltä.

Mustamäe

Mustamäe :n tiheimmät kauppojen muutokset

Mustamäe :n lähiössä nähdään kaikkein eniten liikettä (46 kpl) asuntojen myynneissä kokoluokassa 41 – 55 m2 samalla kun hinta tippuu nyt alemmas n tasolle 98 000 € keskimäärin.

Ostajien kiinnostus näyttää eniten keskittyvän täällä alueelle, joka on kaikkein lähinnä Tallinnan teknistä korkeakoulua (alempi rengastus) sekä vähän myös Kadaka:n lähiössä Haaberstin rajaa kohti melko uudempien tornitalojen alueella (ylempi pikku rengas).

Mustamäeltä on toki todettava, että tässä nostettujen keskittymien ohella koko alueella on todella runsaasti hajallaan juuri tässä kokoluokassa näkyvää kaksioiden liikettä kuten sen kuvastakin jo näkyy.

Tarjousmäärät nousevat

Mustamäe :n listaukset olivat alhaisimmillaan kesäkuun alussa (n 360 kpl), josta ne ovat nousseet pikku hiljaa huikeat +20% ylemmäs (n 430 kpl). Tämä kehitys paikallisesti pitänee alueen pyyntöjen nostoja kurissa enemmän lisäten hintakilpailua kuin esim Lasnamäe:n puolella vanhojen asuntojen suhteen missä vallitsee jo tasapainoisempi tilanne.

Alueen tarjousmäärät ovat selvästi alempana kuin viime vuoden 2022 lopulla (n 500 kpl).

Kauppatiedot toimittaa & tarjoilee

Parhaat alueet asunnon ostajalle ja sijoittajalle toimia ovat aina tarkasti tiedossa kun käytät kotiselaimen edistyksellisiä työkaluja hyväksi markkinan hallintaan.

Voit edellisten kuvien tapaan kartoittaa käden käänteessä sekä lähiöissä vallinneet viimeksi havaitut hintatasot, asuntojen koot ja jopa yksittäisten kauppojen kuvaustiedot suoraan kartalta.

Näistä sulkeutuneista kaupoista saat avaat myös hintalaskurin josta näet kauppojen kannattavuuden nykyiseen vallitsevaan markkinatilanteeseen nähden.