Myyntiajat lyhenevät edelleen


Pindi Kinnisvara:n hallituksen jäsen Peep Sooman kirjoittaa, että Viron suurissa kaupungeissa on asuntojen myyntiaika huomattavasti lyhentynyt viime aikoina: pyydetty järkevä myyntihinta voi tapahtua jopa muutamien viikkojen aikana.

Euron saapuminen kiinteistömarkkinoille ei ole onneksi johtanut hidastumiseen mikä johtaisi vuoden alussa uuteen markkinoiden lamaantuminen näillä näkymin.

Taustalla vaikuttavat sekä myönteiset viestit talouden osalta että toisaalta sävyttää kuitenkin myös  tulevan euron luoma optimismi. Merkittävintä markkinoilla on se, että asuntojen hinnat ovat nyt lopullisesti pohjalla  käyneet kriisin aikana.

Taantuman ollessa syvimmillään v 2009 olivat myyntiajat historian pisimmät: Tallinnan keskimääräisen asunnon myyntiaika saavutti 4-5 kk. Tuolloin  hinnat laskivat todella nopeasti ja se on nyt pysyvästi ohi.

Vaikka tarjousten määrä nyt on edelleen myytyihin nähden verrattuna korkea, ovat markkinat alkaneet toimia normaalisti.

Yliarvostettuja kohteita on edelleen erittäin vaikea myydä, koska halvempia vaihtoehtoja on tarjolla paljon.

Toisaalta markkinoilla on viime kuukausina näkynyt maltillinen optimismi, joka ohjaa monet säästöjä omistavat ihmiset uudelleen kiinteistömarkkinoille investointeja etsimään ja hyvällä paikalla oleva tarjous ostetaan nyt nopeasti pois.

Esimerkiksi, Mustamäella sijaitsevaa tavallinen huoneistoa, josta pyydetään 14 000 kruunua /m2 voi olla tarjolla  tuloksetta koko vuoden. Jos saman tavallisen kohteen hinta vastaa alueen keskimääräistä hintaa eli n. 12 000 kruunua / m2 mahdollinen ostaja löytyy helposti kuukauden kuluessa.

Tällaiset trendit pätevät myös muissa suurissa kaupungeissa: Tartossa ja Pärnussa.

Myyntien määrä ei kuitenkaan ole vielä niin suuri, että se ensi vuonna merkittävästi hinnankorotusta aiheuttaa. Pikemminkin markkinat pysyvät nyt vakaina, koska suuri osa ihmisistä on edelleen suuren työttömyyden vuoksi estynyt lainoittamasta kiinteistöhankintojaan.

Asiasta uutisoi E24.ee


Jätä kommentti