Kasvua taas kiinteistöbisneksiin?


bbb low-cost housing, tegnestuen vandkunsten

Uus Maa välittäjäfirma povaa kasvua kiinteistömarkkinoilla maaliskuusta alkaen. Johtokunnan jäsenen Jaanus Laugus kommentteja ohessa lisää.

Arvioisitko Tallinnan asuntojen keskihintaa ja vuokramarkkinoita?

Tallinnan asuntojen keskihinta noussee +10%. Myös vuokra-asuntojen tarjonta on vähentynyt ja hinnat nousseet pikku hiljaa v 2010. Tallinnassa vuokrat noussevat korkeintaan +5% nyt v 2011. Tällä hetkellä on enää harvoja, jotka ostavat asunnon vuokrattavaksi. Lisäksi euron käyttöönotto tuo mukanaan hinnankorotuksia ylöspäin.

Miten kiinteistömarkkinat reagoivat euroon?

Maaliskuuta odotamme kiinnostuksen kasvua kiinteistömarkkinoilla. Uskomme, että pankkien luotonannon alalle kasvaa, koska euron käyttöönotto ja Viron vakaammat taloudelliset olot parantavat maan luokituksia ja  pääoma alkaa meidänkin markkinoista kiinnostua. Tämä puolestaan edistää kiinteistöjen ostovoimaa ja nostaa hintoja.

Mitä tapahtuu uustuotannossa?

Kehittämishankkeiden määrä nousee Tallinnassa 1500 yksikköön vuodessa. Haastavimpa voivat olla kunnianhimoisemmat suurhankkeet, joissa myytävien yksiköiden lukumäärä ylittää 50 kpl paikallisesti. Hyvin myyvät taas Tallinnan uudet asunnot  vakiintuneen, vahvan infrastruktuurin ympäristöissä, esimerkiksi keskustassa tai sen lähelle ja joissa uusasuntojen määrä jää alle 50.

Entäs se hinta-laatusuhde?

Rakennuskustannuksetkin nousee. Toisaalta, jotkut rakennusyritykset tarvitsevat nyt kovasti tilauksia ja työtä ja näin rakennetaan 2011 vielä useita kohteita omakustannushintaan, jotta liikevaihto ja työntekijät pysyvät firmassa. Hintojen korotuspaineita lisää esim raaka-aineiden hintojen nousu.

Jotta hyvä myyntiennuste totetuisi, on satsattava laatuun, arkkitehtuuriin, rakennusten toimivuuteen. Energiansäästö on yhä tärkeämpi trendi nyt sekä sijoittajien että kotinsa omistajien keskuudessa.

Miten ulkomaiset sijoittajat reagoivat euroon?

Uskomme, että euron tulo ja tuoreen Country of the Year -maininnan arvo Economist -lehdessä Virolle lisää sijoittajien kiinnostusta selvästi. Viron markkinat ovat Euroopassa eräs houkuttelevimpia. Pääoman tuloa ehkäisee kylläkin markkinoidemme pienuus, mutta piensijoittajat näkevät varmasti kiinteistöalassa monia jännittäviä mahdollisuuksia.

Toim. Uus Maa:n kakku Tallinnan ja viron markkinoista on myyntiosuudeltaan yksi suurimmista toimijoista. Paikallisesti firma nähdään yhtenä markkinoita aktiivisesti ohjaavana johtuen suuresta koostaan hallita suuria määriä kauppoja.

Uus Maa Kinnisvarabüroo ootab huvi kasvu kinnisvaraturul märtsiks. | ehitusuudised


Jätä kommentti