Asuntokaupat 8/2013 : määrät nousivat (m/m) & jäivät jälkeen v2012 (y/y)


Haabersti asuinalue nosti elokuussa 8/2013 hintojaan eniten Tallinnan toteutuneissa kaupoissa. Sen suurin nousu oli viime vuoden 8/2012 aikaan (+25%), mutta merkittävää myös ed.kuukauteen (+8%). Toisena nousijana pysyi Kesklinn, jonka ed.kuukauden nousu oli pientä (+2%).  Suurimman hintojen pudotukset alas koettiin Nomme (-15%) ja Kristiine (-10%) asuinalueiden kaupoissa. Enemmistö koko pääkaupungin asuinalueista (5 kpl) kirjasi elokuussa 2013 alennusta keskihinnoitteluunsa yrittäen siten parantaa kauppamääriä.

Neliöhinnat notkahtivat alas

y/y chart
q/m chart
m/m chart

Elokuu 2013 oli toteutuneissa kauppahinnoissa laskeva useimmilla Tallinnan eri alueilla myyjille kuten viiim. keskihintojen (€/m2) muutoskuvastakin voi nähdä.

Kauppamäärät taas nousussa (m/m)

Kauppamäärät piristyivät koko Tallinnassa +100 kpl sen eri asuinalueilla 8/2013.

Myyjien testaus myydä asuntoja kalliimmalla ei onnistunut viime kuussa, mutta hintojen alennus toteutumissa auttoi lisäämään pääkaupungin koko myyntiä selvästi. Määrä kuitenkin jäi pienemmäksi viime vuoden tilanteeseen nähden.

Keskustan kauppamäärät pitivät yhä pintansa koko pääkaupungin myyntimäärissä kallistumisestaan huolimatta, koko pääkaupungin juuri uusien asukkaiden nettomuuttajien vahvalla tuella. Myös Haabersti kohensi selvästi myyntiään, vaikka sen toteutuneet hinnat kallistuivat.

Elokuusta 2013 nähdään, että kaupungin asuntokauppa eri alueiden kesken tasoittui: nousijoina olivat Kristiine, Mustamäe, Pohja-Tallinn ja Haabersti. Jopa Nõmmen alue onnistui kuromaan ylös myyntiään – alentuneen hinnoittelunsa ansiosta.

Myyntiodotukset: 9/2013

Kauppamäärät nousivat siis kokonaisuutena ed.kuukaudessa samalla kun paikallisten välittäjät ovat alkaneet taas kehua parempaa tulosta myös heti näkyvästi medialle tukien markkinaa lisää. Teknisesti,  joidenkin alueiden tarjoukset ovat alkaneet taas  nousta lisää eli myyjien hintaodotukset ovat myös nousussa.

Asuinalueittain katsottuna suurimmat myyntiodotukset (vrt viime 9/2012) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Pohja-Tallinn ja Mustamäe alueille.

Hyviä aputyökaluja