Asuntokaupat 12/2013 : kauppamäärät jatkoivat vahvana (m/m)


 Kristiine asuinalue nosti joulukuussa 12/2013 keskihintojaan suurista kaupunginosista vahvimmin Tallinnan toteutuneissa kaupoissa. Sen nousu oli  ed.kuukauteen (+10%) ja kvartaaliin Q3/2012 nähden (+16%). Toisena nousevana alueena oli Pohja-Tallinn, jonka kauppahinnat ovat vuosivertailussa nousseet (n +7% ja +17%).  Keskihintojen suurimmat pudotukset alas koettiin Pirita (-15%), Nomme (-7%), Mustamäe (-7%) ja Haabersti (-3%) asuinalueiden kaupoissa ed. kuukauden vertailussa. Neljä kaupunginosaa kirjasi 12/2013 nousua neliöiden keskihinnoitteluunsa.

Keskihintojen nousuun osallistui puolikas Tallinnaa

y/y chart
q/m chart
m/m chart

Joulukuu 2013 käänsi kaupankäynnin selvästi enemmän tasapainoon, jossa myyntihintojen nosto ei enää ole itsestään selvyys kuten (€/m2) kk-tason oheisesta muutoskuvastakin voi havaita.

Kauppamäärät koko vuoden 2013 ennätykseen

Kauppamäärät (615 kpl) Tallinnassa 12/2013 asunnoille olivat vahvoja vrt 12/2012 tasoihin edelleen ja ne yhä enemmän keskittyivät pääkaupungin keskustaan.

 

Kauppamäärien vetureina toimivat eniten 3 kaupunginosaa: Kesklinn, Lasnamäe ja Pohja-Tallinn. Suurin muutos edelliseen kuukauteen oli se, että Mustamäe tippui kärkikolmikosta pois ja vahvasti esiin sen paikalle taas nousi Pohja-Tallinn samalla kun Kesklinn aleni ylivoimassa kaikkiin muihin nähden.

 

Myyntiodotukset: 1/2014

Asuinalueittain katsottuna suurimmat myyntiodotukset (vrt viime 12/2012) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille. Viime vuoden trendi ennusti, että sekä joulu- että tammikuun myynti asettui noin samalle tasolle, mutta nyt nähdyn kasvupiikin 12/2013 johdosta on haastavaa nähdä saman tuloksen jatkuvan tänäkin vuonna.

Hyviä aputyökaluja


Jätä kommentti