Asuntokaupat 2/2014: keskihintojen nousu hidastui selvästi


Nomme asuinalue nosti helmikuussa 2/2014 keskihintojaan kaupunginosista vahvimmin Tallinnan toteutuneissa kaupoissa. Sen nousu oli  ed.kuukauteen (+30%) ja kvartaaliin Q4/2013 nähden (+28%) sen  kauppamäärien kuitenkin romahtaessa. Muita nousevia alueita olivat mm Lasnamäe ja Haabersti, joiden nousu on samaa luokkaa ed. kuukausi & kvartaalivertailuissa (n +5-6%).  Keskihintojen suurimmat pudotukset alas koettiin Kristiine (-7,3%) Pohja-Tallinn (-5,7%) ja Kesklinn (-5,1%)  asuinalueiden kaupoissa ed. kuukauteen vertailussa.

Keskihintojen nousussa noin puolet Tallinnasta

y/y chart
q/m chart
m/m chart

Helmikuu 2014 nosti kaupankäynnin nyt niin, että myyntihinnat jatkoivat nousuaan kuten (€/m2) kuukausitason oheisesta muutoskuvastakin voi havaita.

Kauppamäärät normaalit pääkaungissa

Kauppamäärät (553 kpl) Tallinnassa 2/2014 asunnoille heikkenivät hieman vrt 2/2013 tasoihin (586 kpl) vuosi sitten.

 

Näiden kauppamäärien vetureina  toimivat eniten kolme kaupunginosaa: Lasnamäe, Pohja-Tallinn ja Kesklinn. Kun taas Mustamäe osoittaa hieman vaisumpaa kiinnostusta nykyään ostajilleen. Vaikka Nomme olikin neliöhintakasvun johtaja niin romahtivat sen kauppamäärät samalla normaalitasoiltaan aivan minimiin (9 kpl/kk) eli jos tarjous on liian korkea niin myynti normaaliin tapaan alkaa vähentyä markkinamekanismin mukaan voimakkaasti.

 

Myyntiodotukset: 3/2014

Kaupunginosin katsottuna suurimmat myyntiodotukset (vrt viime 3/2013) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille. Viimeisin markkinakehitys sekä muut fundamentit paikallisesti antavat kuitenkin luvan odottaa, että myös Pohja-Tallinn alueen myynti jatkuu yhä vahvana. Tämä kaupunginosa on voittanut markkinaosuutta juuri kahdelta johtavalta alueelta kauppojen kokonaismäärän pysyessä suunnilleen samana.

Hyviä aputyökaluja


Jätä kommentti