Virolaiset sijoittivat lähinnä eniten kiinteistöbisneksiin 2013


Virossa asuvat ovat löytäneet kiinteistösijoitukset parhaimmaksi vaihtoehdoksi nyt, vaikka historiallisesti osakkeissa on ollut parempti tuotto Virossa .

Viimeiset 15 vuotta osoittavat , että vaikka nopea nousu kiinteistöjen hinnoissa on kiinteistön tuotto ei ollut korkeampi kuin vaihtoehtoisten investointimahdollisuuksiaen – kuten eläkerahastot.

Pisin aikasarja Viron kiinteistöjen hinnoista heijastaa notaarin kiinteistöjen osto- ja myyntisopimukset keskihintaa vuodesta 1997. Tämän mukaan kiinteistöjen hinnat17 viime vuoden aikana ovat nyt yli kaksinkertaistuneet – kasvua on siis n 115% ja keskimääräinen vuotuinen kasvu on ollut noin 5 prosenttia.

Tämä määrä ei sisällä  vuokrien tuloja.

Määräaikaistalletusten tuotto on keskimäärin 3,8 prosenttia vuodessa kun maailmalla ne ovat nousseet keskimäärin 3,3 prosenttia vuodessa ja Tallinnan pörssin indeksi keskimäärin 9 prosenttia vuodessa.

Viron ensimmäinen kolmannen pilarin eläkerahastojen kautta ( Swedbank eläkerahasto V1 ) perustettiin vuonna 1999  alusta ja se on kasvanut arvoltaan 90 prosenttia eli keskimäärin 4,4 prosenttia vuodessa.

  • http://e24.postimees.ee/2739274/uuring-eestlased-eelistavad-pohjendamatult-kinnisvara-aktsiatele

Jätä kommentti