Asuntokaupat 5/2014: keskustan kaupat romahtivat alas


Lasnamäe asuinalueet ainoastaan nostivat enää toukokuussa 5/2014 keskihintojaan kaupunginosissa Tallinnan toteutuneissa kaupoissa. Nousu oli hyvin vaatimatonta (+0,9%) kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m). Suurin osa kaupungin alueista laski toteutuneita hintojaan. Suurimmat laskut neliöhinnoissaan kirjasivat Kristiine (-13,5%), Nomme (-8,4%) ja Kesklinn (-5,9%).

Keskihintojen laskussa lähes kaikki alueet

y/y chart
m/m chart

Toukokuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että myyntihinnat siirtyivät laskutrendiin yleisesti kuten (€/m2) kuukausitason oheisesta muutoskuvastakin voi havaita 6 eri kaupunginosassa.

Kauppamäärien lasku jatkui Tallinnassa

Kauppamäärät (572 kpl) Tallinnassa 5/2014 asunnoille laskivat edelleen 1 kk vrt 4/2013 tasoihin (624 kpl).

 

Suurin vastuu koko markkinan tippumisesta oli Kesklinn:n alueella, jossa laskua myyntiin kirjattiin jopa n kolmannes edelliseen kuukauteen nähden.

Kauppamäärien vetureina  toimivat enää kaksi kaupunginosaa: Pohja-Tallinn ja Lasnamäe. Keskustan alue tippui selvästi aiempien kk suosiostaan vasta kolmanneksi samalla kun Lasnamäe pinnisti markkinan johtajaksi myynnillään. Myös Mustamäen myynti piristyi hieman kuukausitasolla aiempaan.

 

Myyntiodotukset: 6/2014

Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt viime 6/2013) kohdistuvat: Pohja-Tallinn ja Lasnamäe alueille.

  • Näistä Pohja-Tallinn on nyt heikommassa asemassa sen myynnin jatkumisen kannalta: alueella hyväksyttyjen kauppahintojen taso notkahti viime kuussa halvemmaksi samalla kun asuntojen kauppamäärät supistuivat. Alueen marginaali tuplautui (n 250 €/m2) toukokuussa, jota ostajat eivät myös enää sulattaneet. Kesäkuun alusta myyjät ovat nostaneet marginaalejaan yhä alueen markkinoilla, joka heikentää alueen myyntiä lisää.
  • Lasnamäen alueella koetaan vastakkaista ilmiötä: hinnat ovat pysyneet sen kaupoissa vahvoina samalla kun kauppojen määrät ovat nousussa. Tämän lisäksi tarjousten keskihinta on alenemassa kesäkuuta kohti, joka tukee sen myyntiä yhä paremmin.
  • Kaikkien muiden kaupunginosien ollessa nyt jo liian kalliita marginaaliltaan ei ole odotettavissa, että nekään yllättäisivät suuremmalla asuntojen myynnillään nyt kesäkuussa 2014.
Koko asuntomarkkinan merkittävä myynnin lasku on tyypillistä vuosittain kesäkuussa Tallinnalle kun monet välittäjät viettävät omia kesälomiaan pois ja kauppojen määrä tippuu yleisesti.

Hyviä aputyökaluja