Kotien myyntiodotuksissa Pohja-Tallinn johtaa & Kristiine pitää perää Tallinnassa


Myyjien odotukset (/marginaalit) ovat nousseet viime aikoina huippuunsa (>22%) kaupunginosin katsottuna Pohja-Tallinnassa kun taas sen vieressä Kristiine on suhteellisesti Tallinnan halvinta aluetta asunnon ostajille nykyään. Myyntiodotukset kertovat myös omistajiensa tuottonäkemyksistä lähitulevaisuuteen.

Oheisesta kuvasta selviää markkinan koko tila sellaisena kuin se oli aivan äskettäin (22.9.2014).

Kaupunginosat arvottuvat selvästi kodin myyjien odotuksissaan Tallinnassa

Kuvan ALE-%:t kertovat arvostustasoista kaupunginosittain kun sitä vertaillaan viime kuukausien toteutuneisiin kauppahintoihin neliöittäin ja arvioidaan sopivaa käypää alennusta ostajalle.

Markkinatilanteesta selviää, että ne arvostetuimmat TOP-3 alueet myyjien silmin ovat nyt:

  1. Pohja-Tallinn (-22% ALE)
  2. Pirita (-20% ALE)
  3. Nõmme (-18% ALE)

Jos listassa taas mennään vähiten arvostettujen suuntaan eli BOTTOM-3 alueita ovat:

  1. Kristiine (-8% ALE)
  2. Lasnamäe (-11% ALE)
  3. Mustamäe (-13% ALE)

Nämä listat ovat tärkeitä tuntea ostajana, koska myyjien odotukset tyypillisesti ohjaavat myöskin lyhyellä aikavälillä varsinaisten markkinoiden kauppahintojen kehitystä sekä välittäjien paneutumista oman myyntityön ajankäyttöön tahoillaan.

Jos TOP-listaa katsoo, niin siitä näkee myös sen, että myyntitiimi tekee helpoimmin voitollista tulosta juuri Pohja-Tallinnan alueilta absoluuttisina euroina: Pirita ja Nömme ovat jo m2-lähtöhinnoittelultaan niin korkeita että niiden myynnin koko voluumi on ollut Tallinnan marginaalissa toistaiseksi.

Kun alempaa listaa tarkastelee, niin helposti huomaa että kaupungin koko kauppamäärien kärkipään alueet ovat mukana: Lasnamäe ja Mustamäe – bulkkikaupan johtajina. Alin arvostus (& tarjoushinnat) näiden myyjillä on mahdollistanut ne kärkipään Tallinnan voluumit kk-tasoilla perinteisesti. Kristiinen tilanne ryhmän johtajana ollut taas viime aikoina ollut kertomusta siitä, miten yrittää myydä keskustan hinnoilla koteja, joita oikeasti ostaja ei halua kukkarossaan itse arvostaa keskustan mukaisesti.

Koko Tallinnan myynnin markkinajohtaja Kesklinn asettuu nätisti odotuksiltaan (-16% ALE) aika tarkasti keskivaiheille näiden markkinoiden ääripäiden väliin.