Asuntokaupat 10/2014: myynti ampaisi yllätysnousuun


Kotien asuntomarkkinat nousivat hinnoiltaan lokakuussa 10/2014 selvästi keskihintojen nojalla Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Suurimmat nousut nyt koettiin: Mustamäe (+6,3%), Kristiine (+3,9%) jaPohja-Tallinn (+3,7%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & m2-keskihintaa. Kesklinn nosti nyt taas hieman m2-hintojaan. Laskijoiden puolella kuun aikana olivat mm Pirita (-2,7%) ja Lasnmäe (-1,3%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena koko Tallinnan hinnat kääntyivät m2-hintojen nousuun jyrkästi samalla kun sen liikevaihto kasvoi myynnille nyt n 59 miljoonaan / kk (ts +9 milj/kk).

Keskihintojen kk-laskussa puolet asuinalueista

.
.

Lokakuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että myyntihinnat nousivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 6 eri kaupunginosassa ja samalla kun 2 niitä laski. Kaupallisesti tärkeimmistä kaupungin alueista 3 kpl nosti niitä ja vain Lasnamäe laski hintojaan alemmas.

Kauppamäärät nousivat kohisten

Kauppamäärät (706 kpl) Tallinnassa 10/2014 asunnoille nousivat hyvin selvästi vrt 9/2014 tasoihin (649 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo ponkaisi samalla n 50 milj. eurosta nyt n 59 milj. euroon Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä johtivat nyt 4 perinteistä suurta aluetta seuraavasti:

  1. Lasnamäe
  2. Kesklinn
  3. Pohja-Tallinn
  4. Mustamäe

Kuukauden vaihdon erikoisuus oli Lasmäen selvä johtajuus kaikkiin muihin alueisiin nähden 1. kertaa hyvin pitkiin aikoihin.

Myyntiodotukset: 11/2014

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen perusteelta.

  1. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 10/2013) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille, joista Kesklinn nyt yllätti edelliseen ennustukseemme nähden vahvasti kaupoillaan. Kesklinn alueen marginaalit ovat nyt laskeneet viime kuun viikoilla, mikä voi tukea kauppaa sille myös jatkossa. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat taas nousseet hitaasti yhä kalliimmiksi, joka saattaa viilentää myyntiä tuleville viikoille selvästi.
  2. Pohja-Tallinn alueen marginaalit laskivat pykälän ostajiin nähden toteutuneiden hintojen noustua, mikä saattaa parantaa sen myyntiä jatkossa lisää.
  3. Myös Mustamäen marginaalit laskivat melko samalla lailla viime kuussa vrt Pohja-Tallinnaan, mikä voi myös rohkaista sitä parempaan myyntiin alueena.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen muutos oli selvästi nouseva 10/2014 isommilla asuinalueilla yhteensä katsoen. Tarjoukset eli  myyjien odotukset ovat pysyneet myös melko ennallaan.

Ostajat lähtivät siis joukolla liikkeelle aktiivisemmin viime kuussa kun 9/2014 alettiin jo elää yhä enevästi ALE-tunnelmia.

Jokerina pakassa loppuvuodelle 2014 Virossa on myös viime viikolla keskuspankin julkaisema tiedote alkaa kiristää yksityisasiakkaan uusien lainojen ehtoja 2015 alusta, mikä saattaa kokonaisuutena johtaa marras- ja joulukuun kiihkeämpään kysyntään kun asunnon ostoa jo suunnitelleet yrittävät sulkea kaupan vanhoilla helpommilla lainaehdoilla.