Asuntokaupat 11/2014: m2-hinnat nousivat & liikevaihto notkahti reilusti


Kotien asuntomarkkinat nousivat yhä keskihinnoiltaan marraskuussa 11/2014 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Suurimmat nousut nyt koettiin: Pirita (+11%), Pohja-Tallinn (+8%) ja Lasnamäe (+5%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & m2-keskihintaa. Kesklinn nosti nyt taas hieman myös m2-hintojaan (+3%). Laskijoiden  puolella kuun aikana olivat mm Nõmme (-23%), Haabersti (-5%) ja Mustamäe (-1%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena koko Tallinnan hinnat kääntyivät m2-hintojen nousuun samalla kun sen liikevaihto päätyi & laski koko myynnille nyt n 51 miljoonaan / kk (ts -8 milj/kk). Markkinatalouden perusilmiö toteutui jälleen kerran kun yhä korkeammat m2-hinnat loivat entistä vähemmän kauppoja myyjille Viron pääkaupungissa.

Keskihintojen kk-laskussa puolet asuinalueista

.
.

Marraskuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 5 eri kaupunginosassa ja samalla kun 3 niitä laski. Kaupallisesti tärkeimmistä kaupungin alueista 3 kpl nosti niitä ja vain Mustamäe laski hintojaan alemmas.

Kauppamäärät laskivat selvästi

Kauppamäärät (615 kpl) Tallinnassa 11/2014 asunnoille laskivat nyt myös selvästi vrt 10/2014 tasoihin (706 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo laski samalla n 59 milj. eurosta nyt n 51 milj. euroon Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä vetivät yhä 4 perinteistä suurta aluetta seuraavasti:

  1. Kesklinn
  2. Lasnamäe
  3. Pohja-Tallinn
  4. Mustamäe

Kauppamäärät laskivat lähes kaikissa osissa Tallinnaa samalla kun hinnat nousivat: ainoan poikkeuksen tästä teki nyt Pohja-Tallinn, jossa sekä m2-hinnat nousivat että kauppamäärät kasvoivat.

Myyntiodotukset: 12/2014

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen perusteelta.

  1. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt sama kk viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Lasnamäe alueille, joista Kesklinn toteutti yhä edellisen ennustukseemme tuloksen melko hyvin.
  2. Kesklinn alueen marginaalit ovat nyt yhä laskeneet viime kuun viikoilla, mikä tukee kauppaa sille myös jatkossa.
  3. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat myös laskeneet äskettäin, joka saattaa nostaa senkin myyntiä tuleville viikoille selvästi.
  4. Pohja-Tallinn alueen marginaalit laskivat pykälän ostajiin nähden toteutuneiden hintojen noustua, mikä voi parantaa sen myyntiä jatkossa lisää.
  5. Mustamäen marginaalit ovat tasaisessa nousussa, joka voi taas osaltaan laskea sen tulevaa myyntiä – pikku hiljaa.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen muutos oli selvästi nouseva 11/2014 isommilla asuinalueilla yhteensä katsoen. Tarjoukset eli  myyjien odotukset ovat pysyneet myös melko ennallaan eli lähtökohta myynnille on hyvä.

Jokerina koko pakassa Joulukuussa 2014 Virossa on nyt myös äsken keskuspankin (ts Eesti pank) julkaisema tiedote alkaa kiristää yksityisasiakkaan uusien lainojen ehtoja heti 2015 alusta, mikä saattaa kokonaisuutena johtaa vuoden lopun kiihkeämpään kysyntään kun asunnon ostoa jo suunnitelleet yrittävät sulkea oman kaupan vanhoilla (ehkä?) helpommilla lainaehdoilla.