Kiinteistöbiletys jatkuu: ennätysmäärä uudistuotantoa myyntiin viikossa 12/2014


Tallinnan uudistuotannon hurjat bileet & hype jatkavat vääjäämättömästi eteenpäin vuosille 2015-16, koska niin vain on & pitää – ainakin virolaisen kehittäjän mielestä kysyessä – aina ollakin kun ns ”SKY is the limit”. Sitten itse asiaan: viime viikko Joulun alla rikkoi jo psykologisen rajan kun ennakkoon myyntilistoille kaupungissa paperilla ei enää ilmestynyt vain 1-3 uutta taloa vaan nyt päästiinkin jo kunnon vauhtiin +6 uuden talon voimin.

Uusien talojen osoitteet asettuivat pääkaupunkiin seuraavasti alueittain:

  • Kesklinn / Kadriorg: +2 taloa.
  • Pohja-Tallinn / Kalamaja: +3 taloa.
  • Mustamäe / Kadaka: +1 taloa.
  • Yhteensä kaikki: +6 taloa / viikko.

Olemme aiemminkin jo uutisoineet täällä juuri uudistuotannon suhteettoman rajusta kasvusta Tallinnassa markkinoille nykykysyntään nähden.

Käytännössä tämän prosessin jatkuminen näin tarkoittaa sitä, että Haaberstin jo sakannut markkinatilanne alkaa yhä voimakkaammin kopioitua nyt osaksi myös muiden kaupunginosien todellisuutta, jossa vanhojen asuntojen myyjät joutuvat aina ahtaammalle omissa hinnoitteluissaan.

Ostajan markkinat selvemmin esiin

Ostajien kannalta tilanne on varmasti entistä parempi jatkossakin kun nyt markkinoiden neuvotteluvara kauppahinnassa levenee alemmas listatuista tarjouksista.

Jos olet hakemassa vähän vanhempaa kohdetta kodiksi Tallinnaan, olemme koonneet viikon markkinatilanteen (8.12.2014) mukaan näkymät oheisiin kuviin mitä 3 eri kaupungiosassa tarkoittaa tänään se ”vähän vanhempi asunto” myyjien mielestä niiden omissa m2-hinnoissa. Kuten huomaat vuosiluvut poikkeavat hieman toisistaan tarjouskannassa siten, että muutenkin jo näistä halvimmalla Mustamäen alueella pyynnöt tippuvat n v2007 vanhemmissa jo selvästi alas kun taas toisessa päässä Pohja-Tallinnan alueella ”vanha” tarkoittaa myyjille vasta v1996 vanhempaa taloa.

Kasvanut uudistuotanto vaikutti 3 alueen hinnoittelunäkymiin

Mustamäelle rakentaja houkuttelee 1. merkitsijää jo alle alueen tarjoushinnoilla, joka kertoo myös kilpailutilanteesta & sen tiukkuudesta.

Mustämäen uuden talon kaikkein halvin myyntiporkkana

Ostajan tinkimisen kannalta parhaimpia rakennusvuosiltaan ovat kohteet, jotka ovat juuri tuolla maagisella rajalla ts ”uuden ja vanhan välillä” ja tarjouksina siis yhä ylhäällä, koska paikalliset välittäjät tuntevat nämä samat kuviot hyvin tarkkaan neuvoessaan myyjiään kaupoissa & hinnoittelussa.

Näistä rakennusvuosien mainoksista kannattaa tuntea sekin, että myyjillä on 2 eri standardia yhtä aikaa markkinoilla esillä: toiset mainostavat rakennusvuodeksi vanhan rungon päälle luotua upouutta julkisivun peruskorjausta ja toiset taas sitä oikeaa virastojenkin tiedoista löytyvää talon alkuperäistä 1. rakentamisaikaa. Luonnollisesti, myyjien halu esittää talon rakennusvuodeksi uuden julkisivun remontti on paljon suurempi kuin se todellinen rakennusvuosi, koska tarjousta voidaan näin vedättää ylemmäs.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain seuraa ohessa kuviin tulostettuja hintatietoja viikosta toiseen automaattisesti ja ilmaiseksi markkinatilanteen muutoksissa mukana ja merkitsee uudistuotannot kartalle aurinkoisin ikonein kaduille aina kun se avataan.