Asuntokaupat 12/2014: myynti nousuun keskuspankin & ALEn voimin


Kotien asuntomarkkinat laskivat keskihinnoiltaan joulukuussa 12/2014 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Suurimmat laskut nyt koettiin: Pirita (-17%), Pohja-Tallinn (-6%) ja Lasnamäe (-3%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kesklinn nosti nyt hieman m2-hintojaan (+1%). Nousijoiden  puolella kuun aikana olivat mm Nõmme (+26%), Kristiine (+5%) ja Mustamäe (+3%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena koko Tallinnan hinnat kääntyivät m2-hintojen laskuun samalla kun sen liikevaihto nousi koko myynnille nyt n 63 miljoonaan / kk (ts +12 milj/kk). Keskuspankin uhkaus kiristää lainaehtoja 2015 toimi siis tehokkaana porkkanana nostaa myynti nousuun vuoden 2014 viimeiselle kuukaudelle.

Keskihintojen kk-laskussa puolet asuinalueista

.
.

Marraskuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 4 eri kaupunginosassa ja samalla kun 4 niitä nosti. Kaupallisesti tärkeimmistä kaupungin alueista 2 kpl nosti niitä ja vain 2 kpl laski hintojaan alemmas lähes tasapainoisesti.

Kauppamäärät nousuun

Kauppamäärät (705 kpl) Tallinnassa 12/2014 asunnoille nousivat nyt myös selvästi vrt 11/2014 tasoihin (615 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 51 milj. eurosta nyt n 63 milj. euroon Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä vetivät kasvuun ne 4 perinteistä suurta asuinaluetta seuraavasti:

  1. Kesklinn
  2. Lasnamäe
  3. Mustamäe
  4. Pohja-Tallinn

Kauppamäärät nousivat monissa osissa Tallinnaa (5 aluetta) samalla kun hinnat laskivat hieman alas ja erityisesti Kesklinn:n vahva myyntitulos oli merkittävän vahvaa vrt koko vuoteen 2014.

Myyntiodotukset: 1/2015

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen perusteelta.

  1. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt sama kk viime vuonna) kohdistuvat: Pohja-Tallinn, Lasnamäe ja Kesklinn alueille, joista Kesklinn & Lasnamäe toteuttivat yhä edellisen ennustuksemme tuloksen melko hyvin.
  2. Kesklinn alueen marginaalit ovat nyt yhä nousussa viime viikoilla, mikä hidastanee kauppaa sille jatkossa.
  3. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat myös noussseet myös äskettäin, joka saattaa heikentänee senkin myyntiä tuleville viikoille selvästi.
  4. Pohja-Tallinn alueen marginaalit hieman nousivat ostajiin nähden pyyntöjen kallistuessa lisää, mikä voi hidastaa sen myyntejä lisää entisestään.
  5. Mustamäen marginaalit ovat nousussa, joka voi taas osaltaan laskea myyntiä.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen muutos oli tasapainossa 12/2014 sen isommilla merkittävillä asuinalueilla yhteensä katsoen, mutta jatkossa myyntiä hillitsee marginaalien kasvu suhteessa ostajiin. Nähtäväksi – jokerina pakassa – jää sekin 1/2015, että muuttuvatko lainaehdot todellisuudessa ostajille merkittävästi tiukemmiksi alkaen hillitä nyt jo pitkään hurjassa nousussa olleita Tallinnan markkinoita.