Näistä betonilähiöistä halutaan eniten ulos Tallinnassa


Nyt halutaan muuttaa pois Tallinnan betonipunkkereista & lähiöistä jo ns ”hinnalla millä hyvänsä!”. Kärkeen listalla ponkaisevat nämä lähiöt pääkaupungissa: Lasnamäe ja Haabersti. Kuten Suomessakin ovat lähiöt Tallinnassa kaupungin kehittäjien sitä unohtamaa tykinruokaa, joiden arvostus kaikkein helpoimmin romahtaa – varsinkin tiukempien talousnäkymien edessä. Viime aikojen kotitarjousten kehitys viitoittaa Tallinnassakin näkymiä juuri tähän suuntaan.

Oheisesta kärkikaksikon tarjousten tilanteesta näkyy hyvin miten elementtitalojen tarjonta tiivistyy Haaberstissa vain sen 2 kaupunginosaan (ts Väike-Öismäe & Astangu) ja Lasnamäellä suhteessa eniten mitä kauemmaksi keskustasta siellä siirrytään. Haaberstin tarjouksista muodostavat nämä elementtitalojen myyjät n 47% kun taas Lasnamäellä määrä on jopa n 77% kaupunginosan kaikista tarjouksista. Hinnoittelun haarukka pyörii kodeille tiukasti n 1350 – 1400 €/m2 välillä.

Haaberstin ja Lasnamäen aktiiviset lähiömuuttajat

Myös seuraavassa kolmikossa myyjien paine päästä ulos betonikodeistaan heijastuu m2-hinnoitteluun saakka: Mustamäe, Pohja-Tallinn ja Nomme. Pohja-Tallinnassa eniten halvempia tarjouksia näkyy sen Pelgurand, Sitsi ja Karjamaa -lähiöissä ja Mustamäellä sen ihan saman nimisessä omassa megalähiössä. Virolaisten vankasti miehittämässä Nommessa (& sen Männikun lähiössä) on taas perinteisesti hyvin pieni elementtitalojen määrä olemassa, mutta suuri arvostus omakotiasumisen tyyliin, mikä taas lisää elementtitalojen hyljeksyntää entisestään. Myynnissä on nykyään Pohja-Tallinnassa betonineliöitä n 17%, Mustamäellä jopa 81% ja Nommella vain 18% myyjien avoimissa tarjouksissa. Hinnoittelu on: n 1500 – 1550 €/m2.

Betonibunkkereiden myyjiä 3 alueelta melko samanlaisin tarjoushinnoin

Ne ihmeellisen kalliit elementtilähiöt

Kun haluat kokea laajinta betonibunkkereiden yliarvostusta & -huumaa ihan vastakkaisesta päästä myyjien ajatuksia, kannattaa vielä vierailla keskustan Keldrimäen tai Kitsekülän lähiöissä tai vaikkapa Piritalla. Rähjäinen Keldrimäen lähiö onkin monelle suomalaiselle tuttu vierailukohde jo sen Keskturg:n toristaan sekä venäläisasutuksestaan. Luksusalueella Piritalla elementtitarjonta keskittyy eniten taas kolmeen eri lähiöön: MaarjamäenKosen ja Mähen alueille ja sen kaikki tarjousten talot ovat uudempia jo 2000 -luvulla rakennettuja. Molemmilla kaupunginosilla myyjien osuus elementtitalojen tarjonnasta on hyvin pieni vrt toisenlaisten kotien tarjontaan: 16% (Kesklinn) ja 12% (Pirita), joka osaltaan myös selittää erikoisen kallista hinnoittelua ainakin myyjien silmin. Myyjät tarjoavat täällä n 2200 – 2300 €/m2 keskihintoihin kotejaan.

Ylikalliit betonilähiöt kahdesta kaupunginosasta
Juuri elementtilähiöiden myyjien tunnelmat peilaavat nyt siis koko kaupunginosan arvostusta melko tarkkaan näinä viikkoina. Näillä on paras taipumus kuvata tunnelmia, koska kuitenkin näissä taloissa asuvat tyypillisesti ne sosiaalisesti köyhimmät perheet.
Kodin markkinatiedot tarjoaa: kotiselain auttaa selvittämään elementtitalojen viimeisimmät myyjien arvostukset helposti edellisten kuvien tapaan.