Haaberstin kotien puskapalo syvenee yhä


Haaberstin lähiöissä – Väike-Öismäe ja Aastangu – tilanne vanhojen kotien myyjillä on yhä tukalampi: läheinen halvan uustuotannon suuri alue laajenee tarjouksineen viikoittain ja painaa m2-hinnat jo pakkaselle. Sen koko kaupunginosan käypä ALE-% on jo laskenut Tallinnan alimmille tasoille 6% sekin. Haaberstin markkinoiden tila kuvaakin hyvin mitä tapahtuu kun uudisrakentamisessa tapahtuu selkeä ylituotannon piikki kaupungissa.

Viime aikojen hinnoittelutilanne kertoo hyvin miten juuri alueen vanhat kodit ovat markkinoilla nyt aliarvostettuja: näiden tarjousten ero keskihintaan  on pysynyt lähes -150 €/m2 miinuksella viime viikot melko pysyvästi.

Vanhat kodit jo negatiivisella marginaalilla kaupan 8/2015

Tulevaisuuden odotukset enemmistöllä kotien myyjistä ovat vieläkin alhaisemmat kuten oheisen piirakan tulipunaisin 13% siivu osoittaa: suurin osa myyjistä on painottunut aivan halvimpien kotien myyntiin ja myös nyt koko pääkaungissa ainoana alueena sen keskihinnan alittavilla tarjouksillaan.

Kodin myyjien enemmistä on 1100 - 1200 €/m2 tasoilla nykyään

Tarjousten sijainti tälle punaiselle siivulle näyttää selvästi miten paikallisesti keskittynyt ongelma onkaan kaupunginosin vain kahteen sen lähiöön (Väike-Öismäe & Aastangu) heti Tallinnan eläintarhan kupeessa. Suurin osa näistä tarjouksista sijaitsee 70 -luvulla rakennetuissa elementtitaloissa.

Halvimmat tarjoukset löytyvät 2 elementtilähiöstä (ts. sin. pisteet)

Kaiken takana on tn tarjousten kasvava suma uudistuotannoissa Pikaliivan uudella kehittyvällä pienalueella. Sen Rõugu 1 talossa on mm avoinna markkinoilla jopa 33 kpl (alk. n. 1500 €/m2) halpoja tarjouksia aivan upouusiin koteihin. Onkin melko selvää, että Haaberstin kovin rajoitetuilla pikku markkinoilla painetaan ALE:een nyt rajusti vanhojen kotien omistuksia näitä vastaan.

Suuralueen massiivisin halpa uustuotanto Pikaliiva:n lähiöstä myynnissä 8/2015

Haaberstin markkinat ovat kuitenkin sulaneet käyntiin merkittävästi korkeammilla tasoilla m2-hintojen laskettua viime kuukausina siellä. Joten on mahdollista, että sijoittajat vuokra-asuntoihin ovat heränneet juuri näiden kahden halvan lähiön kohdalla paikallisesti: alueethan ovat kuitenkin hyvien lähipalvelujen vieressä sekä nopean laadukkaan liikenneväylän päässä keskustasta nykyään.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain kertoo sinulle tarkasti reaaliaikaista tietoa Tallinna kotimarkkinoiden kehityksestä oheisten kuvien tapaan jotta voit tehdä ostajana yhä parempia valintoja, jos asuminen Viron pääkaupungissa alkaa kiinnostaa.