Kuinka asuntomarkkina kuiski pudotuksesta jo kesällä 2015


Tallinnan koti- ja asuntomarkkinat lähettivät jo viime heinäkuussa 2015 oman signaalin globaalin taantuman riskistä: tällöin sen vilkkaimmin kauppaa käyvän Kesklinn:n asuinalue koki rajun pohjakosketuksen myytyjen kotien m2-hinnoissaan. Trendi on nyt kääntynyt yhä jyrkemmin vuoden lopulla alaspäin samalla kun myyjät yrittävät paeta keskustasta vähän halvemmille alueille.

Oheiset kuvat kertovat neljän tärkeimmän alueen hintatrendeistä täältä Tallinnasta.

Keskustan laskutrendi tuki muiden alueiden nostetta v2015 aikana (lähde: Maa-amet)

Näistä viime 12 kk kuvista näkee erittäin hyvin miten Kesklinn vajoaa nyt näinä kuukausina yhä syvemmälle m2-hinnoissaan ostajiensa toimesta kun taas nuo kolme muuta myydyintä kaupunginosaa hyötyvät tästä, koska niissä ostajan hyväksymä keskihinta on lähtökohtaisesti yhä selvästi edullisempi.

Viron pääkaupungissa tapahtuu sisäinen korjausliike, koska koko markkina on niin avoin & riippuvainen globaalin asuntolainoituksen jatkumisesta / ruotsalaispankeista paikallisesti. Lainoituksen saatavuus muuttuu nyt yhä haastavammaksi Kesklinn:ssa, koska vakuusarvot ostokodeille seuraavat vain toteutunutta hintaa, eikä mitään myyjien omia fantasioita.

Ulkoisesti siis ”kaikki ihan hyvin”  mm Kesklinn:ssa kun myyjät & välittäjät pitävät kulissin pystyssä mitä kotien listauksiin & julkiseen hintaan tulee. Pinnan alla kuitenkin jo kuplii & porisee aika uhkaavasti.

Vastaava ilmiöhän nähtiin viimeksi juuri v2007 – v2008 suuressa kuplassa, jolloin Tallinnan kiinteistömarkkina seurasi hyvinkin täsmällisesti globaalia trendiä & lähes pysähtyi – loppujen lopuksi.

Ne kotiensa myyjät (+ pakolliset spekulantit), jotka tuntevat päässeensä ”voitolle” huiman hinnannousun osalta parin viime vuoden aikana, haluavat nyt siis kiihtyvään tahtiin myydä ja siirtyä jonnekin toisaalle eli markkina toimii hyvin dynaamisesti kuten virolaiset ovat itse aina halunneetkin: aika on taas kypsä kerätä se sato.

Koti- ja kiinteistömarkkinat ovat upea mittari sinullekin, jos haluat seurata mitä taloudessa laajemmin on kulloinkin meneillään: perheiden reaktiot heijastavat suoraan todellista tunnelmaa laumana. Tästä artikkelista kannattaakin muistaa: suuremmat kaupungit aina muodostavat oman asumisen ekosysteeminsä, jota seuraamalla voi jopa ennustaa hieman tulevaisuutta eteenpäin.
Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa kuplien tunnistamisessa mm Tallinnaan & tarjoaa pääkaupungin tutustumiseen hyvin mielenkiintoisen interaktiivisen kokemuksen kodin ostajan parhaaksi.