Ruotsalaispankki pyrkii kiinteistösalkusta irtautumiseen 2016 – 2017


Koti- ja kiinteistölainoituksen Swedbank valmistautuu irtautumaan viime vuosien huipullensa pumpatuista kiinteistöriskeistään: pankin idea (ihan uusi ?!!) on niputtaa lainasalkut arvopapereiksi (ts joukkovelkakirjat , yms) ja sitten myydä ne edelleen muille sijoittajille markkinahintaan erilaisina riskipaketteina. Pankilla on suurin markkinaosuus mm asuntolainoille Virossa & Tallinnassa.

Tätä operaatiota varten pankki hakee aktiivisesti riveihinsä managereita nyt paikallisesti mm Virossakin.

Ilmeisesti, viime vuoden lopun 12/2015 FED:n vasta 1. koronnosto on pannut ruotsalaiset miettimään uudelleen – aika nopeasti – omaa stragetiaansa Balttian alueellakin.

Ilmaisen lainoituksen ikkuna alkaa siis sulkeutumaan samalla kun tämä vähittäispankki itse haluaa irti omista sitoumuksistaan. Tarina ei ole kovin uusi syklisesssä taloushistoriassa.

Nähtäväksi jääkin miten hyvin prosessi tällä kertaa hoidetaan ns maaliin: vuonna 2009 syntyi hyvin tuhoisaa jälkeä paikallisille perheille & lainojen omistajille vakuusarvojen romahtaessa & kiinteistövälittäjien tipahtaessa käytännössä tyhjän päälle omissa liiketoimissaan.

Johtava liikepankki on myös – aivan odottamatta –  irtisanonut viime vuosien pääjohtajansa Michael Wolf:n Tukholmassa  ja hakee työlle uutta jatkajaa hieman erilaisten painotusten & tavoitteiden kera pikaisesti. Wolf:n lähdön taustalla ovat myös yksityiset kiinteistöinvestoinnit johtajien troikassa, joita on raportoitu skandaaleina pankin muita pörssiomistajia & Ruotsin finanssivalvontaa kohtaan.

Lähtöbonuksena johtaja kuitenkin kirjaa tililleen n. $2,7 miljoonaa taalaa hyvin tehdystä työstä.