Myymätön uustuotanto jo 150 talon haamurajoille Tallinnassa


Tallinnan uustuotannon myymättömien kotien määrä kasvaa vakaasti ennallaan: tämä viikko näyttää jopa lähes 150 kpl vm. 2014-2017 uuden talon olevan myynnissä vapaarahoitteisilla markkinoilla. Tämä hipoo uusia ennätyksiä kaikilla mittareilla Viron pääkaupunkiin sitten kiinteistölaman kesän v2009 jälkeen. Näiden kotien tavoitehinnoittelu on asetettu siten, että keskivertovirolaisella perheellä ei ole suuriakaan mahdollisuuksia ryhtyä omistajaksi nykyisessä lainoitusympäristössä, minkä vuoksi inventaario yhä vain paisuu.
Halventunutta myymätöntä uustuotantoa Piritan Tohu kadulta

Viime viikot ovat voimistaneet juuri myymättömän uustuotannon näkyviä listauksia markkinoilla. Paikka paikoin nyt listattujen uusien kotien määrä yltää jopa yli 30 – 50  kpl:n tasolle/uusi talo kerrostalon asuntoina.

Karkeasti voikin todeta, että kaikissa Tallinnan kaupunginosissa on nyt >30% koko kotien myyntikannasta jo viime vuosien + lähitulevaisuuden uusia koteja odottamassa ostajiaan. Oheisesta graafista näkyy suurimman buumivuoden tarjouksia viime viikolta alueittain kotien määrinä & niiden tarjouspyyntöken m2-keskihintoina.


Odotukset ovat siis korkeimmillaan alueilla Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Kristiine niiden kalliimpien  hintojen vuoksi kun taas tarjonnan määrää johtavat Kesklinn, Lasnamäe ja Haabersti (= klikkaa ”Keskihinta” täppää kerran graafista).

Kun ostajan kannalta katsoo, niin kannattaa Tallinnassa vertailla uusien kotien neliöhintaa kunkin alueen omaan tarjouskannan keskihintaan. Tällöin näkyy se kuinka ahtaassa tilanteessa kohteiden kehittäjät & myyjät ovat alueellisesti omine tarjouksineen. Oheinen graafi kertoo paljon tästä esittäen euroina hintaerot sekä marginaalit prosentteina.

Tästä graafista näkyy hyvin, että Pirita on ostajan kannalta hinnoiteltu kaikkein eniten ALE-myyntiin (ts -13% marginaalit & -270 €/m2) kun taas Pohja-Tallinn on suhteellisesti kaikkein kallein (ts +24% marginaalit & +430 €/m2) alue uuden kodin ostajalle. Myös Kristiine on kalliimmasta päästä omaan alueeseen verraten.

Negatiivisen marginaalin paine Piritallanäkyikin jo vuoden 1. kk:n kotien toteutuneissa myynneissä: koteja myytiin siellä kuukausiin ennätysmäärä & -halvalla keskihinnalla myyjien joustaessa reilusti pyynnöissään.

Graafista näkyy myös se, että jo seuraavana negatiivinen marginaali uhkaa Tallinnan tärkeintä aluetta Kesklinn:aa kun ja jos lainoitustilanne yhä lisää kiristyy markkinoilla sen uuden kodin ostajille.
Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselaimelta voit helposti tarkistaa nykyiset suurimmat uustuotannon keskittymät ja niiden hinnoittelut Tallinnassa.