Asuntokaupat 3/2016: myynti kasvoi keskustan ulkopuolisten johdolla


Kotien asuntomarkkinat nousivat keskihinnoiltaan 3/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1553 €/m2. Isommat toteutumien nostot koettiin: Pirita (+11%), Kristiine (+6%), Haabersti (+5%) ja Lasnamäe (+5%)   kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Halpenevien puolella viime kuun aikana olivat Kesklinn (-3%), Pohja-Tallinn (-2%) ja Mustamäe (-1%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat eniten nyt Pohja-Tallinn, Mustamäe ja Lasnamäen alueiden myynnin painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto nousi arvoon: n 67 miljoonaan / kk (ts +9 milj/kk). Suurinta kotien myynnin nousua eri alueilta tuottivat Pohja-Tallinn ja Lasnamäe viime kuukaudelta.

Keskihintojen nostoja pienemmillä alueilla

.
.

Maaliskuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 5 kaupunginosassa ja samalla kun 3 kp niitä laski. Nousut olivat suurempia nyt kuin laskut, mutta ne eivät poikineet myyntiin isointa kasvua kallistuneille alueille: 3/4 merkittävimmistä alueista päätyi hintojen laskuun.

Myyntimäärät kasvussa

Kauppamäärät (793 kpl) Tallinnassa 3/2016 kodeille paranivat yhä lisää vrt 2/2016 tasoon (691 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 58 milj. eurosta nyt n 67 milj. euroon (+16%) Tallinnan kaikille myydyille kodeille.

 

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Lasnamäe, 169 kpl
  2. Mustamäe, 165 kpl
  3. Pohja-Tallinn, 145 kpl
  4. Kesklinn, 122 kpl
  5. Haabersti, 81 kpl
Kärkessä pysyivät kaupungin suuret & halvimmat kaupunginosat samalla kun Kesklinn pykälän alemmas sen kaupoissaan. Kotien markkinat jatkavat nyt olotilassa, missä ostajat hakevat ratkaisuja lisää keskustan ulkoa halvemmilta alueilta asumiseensa – kuten listan 3 kärkisijaa osoittaa.

Kesklinn hintojen sen suurin halpuuttaminenkaan ei riittänyt 3/2016 jaksolla piristämään sen myyntiä lisää paremmaksi.

Suurimmat voittajat

Liikevaihdon kasvusta (n +9 M€/kk nettona) edelliseen kuukauteen vastasivat:

  1. Pohja-Tallinn (+2,1 M€/kk ts  7,3 -> 9,4 milj.euroon)
  2. Lasnamäe (+1,8 M€/kk ts 10,1 -> 11,9 milj.euroon)
  3. Mustamäe (+1,5 M€/kk ts 10,8  -> 12,3 milj.euroon)
  4. Kesklinn (+0,7 M€/kk ts  15,5 -> 16,2 milj.euroon)
  5. Kristiine (+0,6 M€/kk ts  5,3  -> 5,9 milj.euroon)
Myyntiä lisäsivät selkeimmin keskustan ulkoiset suuret halvimmat kaupunginosat. Kesklinn:n rooliksi jäi tippua yksi sija alemmas kuukaudessa huolimatta sen kaupungin suurimmista halpuutuksista kotien m2-hinnoissaan.
.
Myyntiodotukset: 4/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 4/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn kaupunginosiin. Uskomme kuitenkin nykytrendin jatkuvan eli aivan halvimpien alueiden johtavan jatkossa kodin myyntejään myös 4/2016 viime aikojen mukaan tapahtumien mukaan.
.

Ennustamme nykytilanteessa Kesklinn:n tehokkaimmalle Tallinnan alueelle seuraavaa ensi kk:lle:

  • Keskihinta tippuu 1925 €/m2 tasolle samalla kun sen kauppamäärä noussee n 145 kpl/kk.
Perusteena tälle ennusteelle toimii nyt kahden viime kk:n äärimmäiset liikkeet kauppahaarukan laitoihin, jolloin korjausliike on ollut aina vastakkaiseen suuntaan uutta tasapainoa hakeva.
 .
Maaliskuun tulos seurasi viime ennustettamme m2-hinnoissa 100%, kauppamäärien ollessa joskin arvioitua suurempia alueen markkinoilla.
.
Jatkossa teemme tällaisen tarkan laskelman joka kuun alussa ja julkaisemme myöhemmin myös laskumenetelmän jos/kun se osoittautuu riittävän tarkaksi käytäntöön.
.
Tarjouskanta kokee nyt lisää painetta keskustassa erityisesti vanhojen kotien osalta: marginaalien kasvu ennustaa hitaampaa myyntiä + uustuotannon tulvalle myyntiin ei näy loppua alueella. Tämä tukee kaupan syntyä hintahaarukan alarajaa kohti.
.