Asuntokaupat 4/2016: myynnin yllätysrallia keskustaan


Kodit nousivat keskihinnoiltaan yhä 4/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1584 €/m2. Isommat toteutumien nostot koettiin: Pohja-Tallinn (+8%), Pirita (+3%) ja Kesklinn (+2%)   kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Halpenevien puolella viime kuun aikana olivat: Kristiine (-12%),  Mustamäe (-5%), Nõmme (-5%), Haabersti (-1) ja Lasnamäe (-0,6%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat eniten nyt Kesklinn ja Pohja-Tallinn alueiden myynnin painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto hieman supistui arvoon: n 65 miljoonaan / kk (ts -2 milj/kk). Suurinta kotien myynnin nousua eri alueilta tuottivat Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Lasnamäe viime kuukaudelta.

Keskihintojen nostoa veti keskusta

.
.

Huhtikuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 3 kaupunginosassa ja samalla kun 5 kp niitä laski. Vaikka kallistuneiden määrä alueina olikin pienempi kuin halpenevien nostetta syntyi nyt ennen kaikkea Kesklinn:n massiivisesta myynnin paranemisesta.

Myyntimäärät melko ennallaan

Kauppojen määrät (736 kpl) Tallinnassa 4/2016 kodeille notkahtivat hieman vrt 3/2016 tasoon (793 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo aleni samalla n 67 milj. eurosta nyt n 65 milj. euroon (-3%) Tallinnan kaikille myydyille asunnoille.

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Lasnamäe, 174 kpl
  2. Kesklinn, 154 kpl
  3. Pohja-Tallinn, 123 kpl
  4. Mustamäe, 107 kpl
  5. Kristiine, 52 kpl

Kärjessä pysyi kaupungin halvin & suurin kaupunginosa samalla kun Kesklinn kiilasi – yllättäen – jopa kakkoseksi.


Suurimmat voittajat

Liikevaihdon kasvusta (n +2 M€/kk nettona) edelliseen kuukauteen vastasivat:

  1. Kesklinn (+3,8 M€/kk ts  16,2 -> 20,0 milj.euroon)
  2. Pohja-Tallinn (+1,0 M€/kk ts  9,4 -> 10,4 milj.euroon)
  3. Lasnamäe (0 M€/kk ts 11,9 -> 11,9 milj.euroon)
Myyntiä lisäsi vahvimmin keskusta, sen naapurin Pohja-Tallinnan säestyksellä. Lasnamäe jauhoi myynnissä paikoillaan, mutta kauppamäärien noustua siellä myytiin siis keskimäärin halvempia asuntoja + enemmän.
.
Myyntiodotukset: 5/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 5/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Lasnamäe, Kesklinn, Mustamäe ja Pohja-Tallinn kaupunginosiin.
.

Ennustamme nykytilanteessa Kesklinn:n tehokkaimmalle Tallinnan alueelle seuraavaa:

  • Keskihinta voi kohota yhä 2140 €/m2 tasolle samalla kun sen kauppamäärä saavuttaa 150 kpl/kk.
Peruste: nyt alkanut liike voi olla kesämyynnin varhaistumista, jossa ostajat reagoivat hintojen nousun pelossa (/ne spekulantit flippaajat ahneudesta) yhä nopeammin. Ns flippaajien määrää (ts osto + myynti < 12 kk) ei tiedetä Tallinnasta.
 .
Huhtikuun tulos oli yllätys viime ennusteesta katsoen m2-keskihintojen voimakkaan nousun osalta, kun taas kauppamäärien ennuste osui melko lähelle oikeaan.
.
Jatkossa teemme tällaisen tarkan laskelman joka kuun alussa ja julkaisemme myöhemmin myös laskumenetelmän jos/kun se osoittautuu riittävän tarkaksi käytäntöön.
.