Asuntokaupat 6/2016: liikevaihto notkahti hintojen noustessa liikaa


Kodit nousivat keskihinnoiltaan yhä 6/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1583 €/m2. Isommat toteutumien hintanousut koettiin: Pirita (+9%), Nõmme (+6%), Lasnamäe (+5%), Kristiine (+4%) ja Pohja-Tallinn (+3%) kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Halpenevien puolella viime kuun aikana olivat: Haabersti (-4%),  Kesklinn (-3%) ja Mustamäe (-2%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat eniten nyt Lasnamäe, Kristiine & Pohja-Tallinn suuralueiden kalliimpien m2-hintojen painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto kuitenkin laski:   n 64 miljoonaan / kk (ts -6 milj/kk). Suurinta kotien myynnin nousua rahassa kokivat Lasnamäe & Pohja-Tallinn, jotka onnistuivat nostamaan sekä liikevaihtoa että keskihintaansa.

Keskihintojen nostetta keskustan ulkopuolelta

.
.

Kesäkuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 5 kaupunginosassa ja samalla kun 3 kp niitä laski.

Myyntimäärät laskivat selvästi

Kauppojen määrät (689 kpl) Tallinnassa 6/2016 kodeille laskivat vrt 5/2016 tasoon (789 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo laski samalla n 70 milj. eurosta nyt n 64 milj. euroon (-8,5%) Tallinnan kaikille myydyille asunnoille.

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Lasnamäe, 164 kpl
 2. Pohja-Tallinn, 116 kpl
 3. Mustamäe, 111 kpl
 4. Kesklinn, 111 kpl
 5. Haabersti, 72 kpl
 6. Kristiine, 72 kpl

Kärjessä pysyi yhä Tallinnan halvin alue jo 6. kk peräkkäin samalla kun kallein Kesklinn:n edelleen supistui sen kodin myynneissään tärkeimpien alueiden pohjalle.


Suurimmat voittajat rahassa

Liikevaihdon kasvusta & keskihintojen noususta edelliseen kuukauteen vastasivat:

 1. Lasnamäe (+1,5 M€/kk ts 10,8 -> 12,3 milj.euroon)
 2. Pohja-Tallinn (+1,4 M€/kk ts  9,0 -> 10,4 milj.euroon)
 3. Mustamäe (-3,1 M€/kk ts 10,2 -> 7,1 milj.euroon)
 4. Haabersti (-2,3 M€/kk ts  9,0 -> 6,7 milj.euroon)
 5. Kesklinn (-1,1 M€/kk ts 16,9 -> 15,8 milj.euroon)
 6. Kristiine (-0,9 M€/kk ts  8,3 -> 7,4 milj.euroon)
 Myyntiä kasvattivat siis pääkaupungin halvin alue (Lasnamäe) sekä keskustan välitön kasvava naapuri oikealle jo satamasta katsoen (Pohja-Tallinn) eniten. Näiden myynti riittikin nostamaan Tallinnan m2-keskihintaa korkeammalle.
Myyntiä eniten supistaneet alueet näkyivät nyt Teknillisen korkeakoulun ympäriltä (Mustamäe) sekä hyvin ylikuumentuneen uustuotannon kaupunginosasta (Haabersti). Supistuneiden kaupunginosien yhteinen voima riitti myös viemään miinukselle koko kuukauden liikevaihdon pääkaupungissa.
.
Myyntiodotukset: 7/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 7/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe & Pohja-Tallinn kaupunginosiin. Nykytilanteeseen kotiselaimesta peilaten uskomme kuitenkin Lasnamäen johtavan myyntejä tulevanakin kuukautena selvästi ja Kesklinn:n sijoittuvan viimeiseksi kuten 6/2015 ottaen huomioon vallitsevan hinnoittelun kodin myyjiltä.
.