Asuntokaupat 2/2018: halvin & kallein alue markkinapaineessa


Kodit nousivat neliöhinnoiltaan 2/2018 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:
1849 €/m2 (+52 €/m2)

Isoimmat m2-hintojen nousut koettiin: Nomme (+22%) ,  Kristiine (+21%), Lasnamäe (+15%), Mustamäe (+12%), Haabersti (+7%) & Pohja-Tallinn (+3%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nousseiden puolella hinnoissa taas olivat Kesklinn (-7%).  Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat voimakkaimmin kun Lasnamäe, Mustamäe & Kristiine nousivat yhdessä. Samalla kuitenkin koko kaupungin liikevaihto kutistui: n  74,9  miljoonaan / kk (ts -3,2 M€/kk). Tähän liikevaihtoon kuukaudelta vaikutti vahvimmin sekä nyt kallistuneen Lasnmäen:n supistuminen kokonaisuudessa että kalliin Kesklin:n kasvanut myynti halvemmilla m2-hinnoillaan.
Keskihintojen nousu painoi myyntiä alemmas Tallinnassa.

Keskihinnat nosussa lähes kaikkialla

.
.

Tammikuu 2018 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita – kaikkein halvimpien Lasnamäe:n & Mustamäe:n suuralueiden johdolla.

Kaupungin kallein & suurin myyntialue Kesklinn joutui nyt joustamaan hintojaan selvästi.

Myyntimäärät & liikevaihto alenivat

Kauppojen määrät (ts 692 kpl) Tallinnassa 2/2018 kodeille laskivat vrt 1/2018 kuukausitasoon (751 kpl) nähden (-59 kpl / -8%) palaten n normaalitasoilleen viime vuodelta. Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo laski samalla n 78,1 milj. eurosta nyt n  74,9 milj. euroon (ts -3,2 M€ / -4%).

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Kesklinn, 159 kpl
 2. Lasnamäe, 143 kpl
 3. Mustamäe, 103 kpl
 4. Pohja-Tallinn, 95  kpl
 5. Kristiine, 90 kpl
 6. Haabersti, 70 kpl

Jälleen näemme miten kaupungin kallein & halvin jatkoivat kärjessä polarisoiden markkinaa yhä vaan lisää.

Koko neljän kärki sisälsi nyt normaalisti myynnin tärkeimmät alueet kaupungista.

Haabersti vaimeneminen jatkui samalla kun sen uudistuotannon tarjonta paisuu vaan lisää markkinoilla.

Suurimmat menettäjät rahassa & liikevaihdon kutistumisesssa:

 1. Lasnamäe (-5,2 M€/kk ts 16,4 -> 11,2 M€)
 2. Mustamäe (-2,7 M€/kk ts 8,9 -> 10,6 -> 7,9 M€)
 3. Haabersti (-0,8 M€/kk ts 14,4 -> 7,9 -> 7,1 M€)
 4. Pohja-Tallinn (-0,5 M€/kk ts 16,4 -> 10,0 -> 9,5 M€)
 5. Kristiine (+2,8 M€/kk ts 7,0 -> 9,8 M€)
 6. Kesklinn (+2,9 M€/kk ts 22,2 -> 25,1 M€)
Suurin supistuja oli Lasnamäe:n kaupunginosa selvällä marginaalilla, joka vähensi myyntiään n -5 M€.
 .
Seuraavana seurasi Mustamäe vähentyen pyöreästi n -3 M€/alue myynneissään.
 .
Tätä kuukautta leimasi supistuminen Tallinnan halvimman kaupunginosan puolella samalla kun sen keskihinta siis yritti nousta ylemmäs. Vastaavasti Kesklinn nousi myynneissään joustaessaan hinnoissaan alemmas ts kysynnän & tarjonnan ”näkymätön käsi” toimi markkinaehtoisesti molempien suurien alueiden tilanteissa.
.
Vastavirtaan kasvussa onnistuivat Kesklinn & Kristiine nostamaan siis myyntejään.
.
Myyntiodotukset: 3/2018
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 3/2017 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Lasnamäe, Kesklinn, Pohja-Tallinn & Haabersti kaupunginosiin.
.