Tallinnan kotimarkkina seuraa Kalifornian villeimpiä trendejä


Kiinteistöbuumi sen upeimmassa hehkussaan Tallinnasta tänään uusien kotien muodossa

Tallinnan kiinteistöbuumi kodeissa jatkuu, mutta menettää painettaan kivuta uusiin huippuihin ostajien silmissä. Tästä tarinasta opit nopeasti miten Viron pääkaupunki linkittyy nykyään globaaliin markkinaan (mm Case-Shiller kuvaajaan) suoraan & kuinka tarkistaa sen kotimarkkinoiden suhdanteen nykytilanteen terveys nopeasti & vaivatta itse.

Edellisestä kuplasta jo >10 vuotta aikaa

Kiinteistö- & kotimarkkinoita perinteisesti kuvataan ns Case-Shiller indeksillä, joka peilaa aika kivasti miten edelliset kuplat & nousut ovat tulleet & menneet globaalisti.

Jyrkästi alkanut lasku kiinteistöhinnoissa johti edelliseen talouden taantumaan

Vaikka tämä indeksi onkin aika hyvä & paljon seurattu alan keskuudessa, niin sitäkin tarkempi on seuraava Zillow-indeksi (ZHVI), josta näet jopa kuukauden tarkkuudella milloin kiinteistösektori romahti alimmilleen viimeksi v2009 kesäkuussa globaalin taantuman jälkeen.

Yleinen USA:n kaupunkien suhdanneindeksi maan kiinteistöille

Kun meitä kiinnostaa kuitenkin Tallinna ja se mitä kaupunkeja vastaan vrt kotien hinnat ovat kehittyneet USA:ssa, niin arvataan tässä pari kaupunkia mukaan tähän kotihintojen kehitykseen: San Franscisco & San Jose.

Pari valittua "kuumaa kaupunkia" Kaliforniasta tarkemmin

Kalifornian San Jose ja San Francisco näyttävät hyvin mielenkiintoiselta kun tiedät, että niiden hintakehitys on ollut huiminta sitten laman pohjakosketuksesta v2009 lähtien.

Tallinnassa sen olennaiset hintojen käännepisteet viime kiinteistökuplasta alkaen menivät karkeasti seuraavasti.

Romahduksen pohja (< 700 €/m2) seurasi USA:n kaupunkeja Kaliforniassa

Tästä näet miten tänään hinnat ovat jo n 2,6 x korkeammalla kuin aivan romahduksen pohjilla 6/2009 samalla kun ne ovat jo selvästi ylittäneet edellisen huipun 2/2007 mitä pitkälti on tukenut valtava Tallinnan uudistuotanto.

Buumi on siis kulkenut yläviistoon nyt 9. vuotta. Edellisestä huipusta on taas jo 11 vuotta kun normaalisti noin kymmenen vuoden välein on koettu se kuplan puhkeaminen eli suhdannesykli on jo vähintäänkin kypsässä iässä tänään.

Tallinnan hinnoittelu on seurannut hyvin tarkasti aiempien kuvien globaalin kiinteistöbuumin trendejä jopa niin, että sen tarkin vertailukohta löytyy San Jose:sta USA:sta: siellä sen romahduksesta hinnat ovat kirineet n 2,5 x pohjiltaan eli lähes saman verran kuin Tallinnassa nykyään (ts 2,6 x). Aika uskomatonta, mutta näin se vaan on.

Avoin pieni globaalista rahoituksesta riippuva markkina seuraa erittäin nopeasti & tehokkaasti kansainvälisen kiinteistösektorin yleisiä trendejä & mittareita jopa sen omasta paikallisesta palkka- & makrokehityksestä, tms piittaamatta.

Markkinat & sen kehitys Tallinnassa

Kodin markkinat peilaavat pitkälti sitä mielialaa, mitä suhdanteet siis finanssimarkkinoilla yleisesti.

Tallinnasta voit saada kuitenkin aivan täsmätietoa ilmaiseksi & helposti mistä voi karkeasti nähdä miten suhdanne muuttuu & elää.

Yksi hyvin tehokas & hyvä mittari tässä on toteutuneet kauppamäärät kuukaudesta toiseen oheisen kuvan mukaan mistä näkyy edellisen kuplan huippu & romahdus.

Toteutuneiden m2-hintojen & kauppamäärien suhde kiinteistökuplan & buumin aikaan

Vuonna 2007 alussa käytiin ed kuplan huipulla kodin kaupoissa (= 1394 kpl/kk & punainen viiva), josta tultiin jyrkästi alas v2009 alkuun (= 311 kpl/kk) globaalin talouslaman jälkeen. Kauppamäärien tippumista seurasi viiveellä hintojen valuminen loivemmin alas aina v2009 kesäkuuhun asti (ts +5 kk). Koko prosessin aikana kotien hinnat antoivat periksi yli puolet (siniset palkit) alkaen >1700 €/m2 samoilla hetkillä kun kaupan käynti oli kiihkeimmillään tuolloin 3/2007 & päätyen <700 €/m2 tasoilleen.

Halvan lainarahan pumppauksen kestäessä EKP:stä noususuhdanteessa ovat kauppamäärät nousseet myös vaan joskaan ei enää v2007 kuplan huipun tasoille asti viime vuosina. Tätä on hillinnyt mm myyjien yhä nopeampi ja ahneempi m2-hintojen nostatus Virossa. Kuvan lopusta nähdään, että buumi on ajautumassa vaikeuksiin pitää kodin kauppamäärien nousua (ts pun viiva vs vihreä nuoli) käynnissä ts arvonnousu on pysähtymässä Tallinnassa kun ostajat eivät enää pysty/halua osallistua kauppoihin lisää nousevilla hinnoilla.

Kodin myynnin kauppamäärät kuvaavat aina ennakoivasti tulevaa keskihintojen kehitystä romahduksessa pienellä viivellä asuntomarkkinoilla, koska myyjillä & välittäjillä vie useita kuukausia neuvotella uusiksi markkinahinnoittelua ympäristön muuttuessa nopeasti. Noususuhdanteen aikana vastaavaa tilannetta ei tietysti ole.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain auttaa sinua tarkistamaan edelliseen tapaan Tallinnan markkinasuhdanteen koko tilanteen. Voit avata sen seuraavaa polkua käyttäen nopeimmin.

Toteutuneiden hintojen & kauppamäärien kehitys kotiselaimesta

 


Yksi kommentti artikkeliin ”Tallinnan kotimarkkina seuraa Kalifornian villeimpiä trendejä”

Kommentointi on suljettu.