Asuntokaupat 6/2018: markkina viileni pykälän ennätyksistään


Kodit nousivat neliöhinnoiltaan 6/2018 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:. €/m2 (. €/m2)

Isoimmat m2-hintojen nostot koettiin: Kristiine (+17,8%), Pohja-Tallinn (+5,4%), Pirita (+4,0%) ja Haabersti (+3,3%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Laskeneiden puolella hinnoissa taas olivat Nomme (-13,9%), Mustamäe (-7,4%), Lasnamäe (-1,9%) ja Kesklinn (-1,9%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat kun Kristiine nosti poikkeuksena kauppojaan huippuunsa sekä samalla nosti sen m2-hintojaan. Samalla kuitenkin koko kaupungin liikevaihto supistui: n _ miljoonaan / kk (ts _ M€/kk). Tähän liikevaihtoon kuukaudelta vaikutti vahvimmin Mustamäe:n, Kesklinn:n & Pohja-Tallinn:n pienenevä myynti niiden m2-hinnoillaan.
Myynti jousti alemmas samalla kun Kesklinn ja Lasnamäe alueet nyt laskivat keskihintojaan.

Keskihinnat nousussa yhä

.
.

6/2018 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita Kristiine ja Pohja-Tallinn suuralueiden johdolla.

Myynti laimeni hieman

Kauppojen määrät (ts . kpl) Tallinnassa 6/2018 kodeille nousivat vrt 5/2018 kuukausitasoon (. kpl) nähden (. kpl / .%). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo laski samalla n . milj. eurosta nyt n .  milj. euroon (ts . M€ / .%).

Kauppamäärät visuaalisesti Tallinna vs Kesklinn

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat Tallinnan asuinalueet:

 1. ., . kpl
 2. ., . kpl
 3. ., . kpl
 4. ., . kpl
 5. ., . kpl
 6. ., . kpl

Kaupungin halvin Lasnamäe jatkoi selvässä johdossa yhä, mutta toiseksi kaikkiin muihin nähden kiri nyt Kesklinn:n kallein alue. Samalla neljän alueen kärki sisälsi juuri perinteisesti ne myynnin tärkeimmät alueet pääkaupungista.

Kauppamäärät visuaalisesti alueittain

Suurimmat menettäjät rahassa (M€) & myynnin supistumisessa:

 1. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 2. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 3. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 4. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 5. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 6. . (. M€/kk ts . -> . M€)
Suurimmat menettäjät olivat Mustamäe, Kesklinn ja Pohja-Tallinn.
.
Vain yksi suuralueista ylsi kasvuun poikkeuksena: Kristiine.
.
Sekä Mustamäe:n että Kesklinn:n menetykset tapahtuivat alenevien m2-keskihintojen tilanteessa eli markkinat joustivat sopivasti alemmas ja tarjosivat ostajille mahdollisuuden osallistua kauppoihin joskin hieman alemmilla hinnoilla.
.
Myynti on edelleen hyvin vahvaa Tallinnassa  ja on hyvä muistaa, että myynnin piikkejä koettiin myös vuonna 2007 kun käytiin edellisen kuplan huipulla ennen jyrkkää korjausliikettä alemmas. On tn, että kehittäjät käyvät omaa  blokkikauppaa uusilla taloilla keskenään aina korkeasuhdanteiden huipuilla etsien ratkaisua vielä myymättömän salkun & sen rahoitusvaatimusten parempaan hoitoon. Tämä heijastuu voimalla myyntilukuihin markkinoille.
.
Myyntiodotukset: 7/2018
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Seuraavia kuukausia leimaa tyypillisiesti vilkastuva kysyntä halvempiin korkeakoulujen & opiskelijoiden suosimiin alueisiin. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 7/2017 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Mustamäe, Lasnamäe, Pohja-Tallinn & Kesklinn kaupunginosiin.
.