Hintakuplat kasvavat läntisessä Tallinnassa eniten


Suurin kotien hintakupla löytyy Haaberstista tänään

Kotien hintakuplat alkavat erottua yhä selvemmin nyt kaupungissa kun intiaanikesä jatkaa harvinaista kulkuaan Tallinnassa: hiipuva kotien kysyntä häämöttää jo tunnelin päässä lainoitusympäristön kallistuessa jatkossa mihin myyjät ovat alkaneet reagoida myös nykyään. Tätä ilmiötä johtavat läntiset kaupungin alueet tänään. Tästä jutusta opit mitä se tarkoittaa & miten voit suhtautua kupliin kuin mihin tahansa välttämättömään luonnonilmiöön: ”onhan se hyvä kun välillä sataa jotta ruoho voi taas kasvaa paremmin jatkossa”.

Kuplii, kuplii… siis lännessä

Kun kuplien kuumuus pistetään järjestykseen kaupunginosittain, niin syntyy seuraava hyvä kuva Tallinnasta.

Hintakuplan syynä on kuilu uusien & vanhojen kotien hinnoissa

Tästä näet miten kuplan kuumuus prosentteina on suurin Haaberstissa ja tätä seuraa Pohja-Tallinn: molemmissa ollaan nyt n 40% tasoilla kun taas 3. tuleva Lasnamäen alue yltää vain 28%. Pienin kupla onkin – yllättäen – vähiten uusia taloja kokevalla Piritalla.

Mitä tämä tarkoittaa? Hintakuplassahan uusien & vanhojen kotien hinnat irtautuvat toisistaan yhä enemmän kun myyjät & kehittäjät ovat kasvavasti eri mieltä kotien hinnoitteluistaan. Mm Haaberstissa tämä m2-hintaero ylittää nyt 900 €/m2 kuvan mukaan missä heijastuu juurikin tämän alueen erittäin runsas uudistuotanto verrattuna sen vanhojen kotien äärimmäisen edullisiin elementtitalojen lähiöihin.

Parempia tilaisuuksi oman kodin hankintaan

Suurempi hintakupla auttaa kodin ostajaa monin tavoin. Sen voimassa ollessa voit nähdä markkinoilla enemmän liikettä isommassa mittakaavassa & kenties tehdä sen ”elämäsi löydön” paremmin. Sekä vanhojen että uusien kotien hakija hyötyy tästä suuresti, mutta hieman eri tavoilla.

Uusien talojen kehittäjät ovat useimmiten itse myymässä suuria rakentamiaan koteja massoina markkinoilla. Hintakuplan vaikutuksesta nähdäänkin usein suuria kampanjoita kokonaisten taloryhmien ympärillä kun he yrittävät löytää sitä oikeaa uutta hintaa muuttuvan kysynnän suhteen. Näitähän on nähty toistuvasti mm Haaberstin alueella vuoden 2018 kuluessa.

Vanhojen kotien markkina koostuu yleensä yksittäisistä myyjistä & heidän välittäjistään, jotka sopulimaisesti seuraavat toinen toistaan hinnoittelun muuttuessa & myynnin olennaisesti pitkittyessä yli asetetun takarajan. Näille markkinoille on tyypillistä, että hintavaihtelut voivat olla suuria samassa lähiössä / talossa naapurien kesken. Tästä syystä vanhemman kodin ostaja voi löytää selvästi alihinnoitellun pyynnön laatuun nähden jokaista yksittäistä pyyntöä katsomalla laadukkaammalla alueelta. Toisaalta, hieman heikommista lähiöistä voi vuokrasalkun kasvattaja & investoija tehdä superlöytöjä, jotka pienellä edullisella korjauksella muuutyuvat aika kivaksi lisätulon lähteeksi (ts ROI maksimoituu todellakin).

Kasvanut hintakupla auttaa sinua: tunnistat näitä tilaisuuksia & löydät ne entistä paremmin muuttuviltakin markkinoilta. Monet näkevät kuplan uhkana, mutta todellisuudessa se auttaa lopulta kaikkia sopeutumaan nopeammin uuteen markkinatilanteeseen tehokkaammin.
Markkinatiedot tarjoaa

Keskustan hintakupla nykyään

Kotiselain auttaa hyvin nopeasti hahmottamaan kaupungin eri alueiden hintakuplan suuruuden nykyään: löydät sen helposti avaamalla kaupunginosan & tarkistamalla kuplanikonin punaisuuden määrän. Osoittamalla ikona selvität kuplan %-suuruuden aivan tarkasti & täsmällisesti.