Myynnin tahmeus näkyy jo ylituotetuissa lähiöissä


Myyntiaikojen mittarit hehkuvat jo punaisella eräiden vähemmän myyvien keskustan kotien lähiöissä tänään: kiinteistöbuumin kova rakentaminen on johtanut viime vuodet tilanteeseen, missä markkinat hidastuvat katu- / lähiötasolla sellaisilla alueille missä ostajista on eniten pula. Tästä löydät kuvauksen siitä miten & missä suhdanteen viilentyminen on alkanut tuntua kaupungissa jo eniten.

Ydinkeskusta kolme lähiötä hidastumisen kohteena

Markkinatilanne näyttää nykyään seuraavalta.

Ydinkeskustan lähiöt: Keldrimäe, Maakri & Kompassi
Myynnin mittarit näyttävät punaisempaa viivettä myynneissä

Kuvan kolmessa korostetussa lähiöistä näkyy miten myyntiajat ovat hyvin reilusti ylittäneet niiden arvioidun normaalikeston: Kompassin lähiössä puhutaan jo lähes 2x kun sen pyynnöt ovat n 172 päivää jäljessä 192 päivästään.

Lainoituksen kiristyminen tuntuu

Odotusten toteutuessa yhä enemmän asuntolainojen korkojen noususta pankeissa ollaan siis suhdannesyklin vaiheessa, jossa konkreettisesti havaitaan miten reaalitalous alkaa viiletä Tallinnankin eri alueilla.

Tämän prosessin edistyessä näkymä on varsin ennustettava lähitulevaan: sekä normaalit myyntiajat että niiden ylitykset yhä vaan pitenevät samalla kun uusia lähiöitä alkaa liittyä laajemmin samaan tilanteeseen mukaan. Keskihintojen näkyvää nousua samalla tukee myös kalliimpien kotien suhteellisesti yhä suurempi määrä markkinoilla.

Kauppa on siis hitaampaa kun puhutaan Tallinnan kalleimmasta Kesklinn:n alueesta: tuntuvasti tiukentunut lainoitusmahdollisuus näkyy tässäkin luonnollisesti sellaisilla alueilla eniten, missä vaaditaan eniten pääomaa ostajan taskusta / aluetta ei pidetä ostajan kannalta kilpailukykyisenä enää.

Rahoitukseen pystyvälle kodin ostajalle markkina on nyt kuitenkin loistava & paranee vaan yhä lisää: tarjoukset sekä uusista kodeista että vanhoista ovat siirtymässä edullisesta superedulliseen suuntaan hyvin paikallisesti. Ne meistä, jotka nyt uskovat ettei taantuma iskekään globaalisti & ovatkin oikeassa, voivat tehdä elämänsä kauppoja kotimarkkinoilla lähikuukausina myös Tallinnasta. Velkavivun kanssa pitää kuitenkin olla varovainen: lainatakauksen arvo alueittain alenee lähikuukausina tn myös lisää.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain antaa sinulle tarkan kuvan myyntiaikojen kehityksestä lähiötasolle asti & auttaa siten valitsemaan juuri parhaimmat & mielenkiintoisimmat alueet kodin ostoa suunnitellessa.