Uusien kotien ilotulitusta joulumarkkinoille – hoo, hoo, hoo !


Viime viikko rikkoi kaikki aiemmat ennätykset uusien kotien tulitettua monet sen lisäraketit kerralla markkinoille valaisten Tallinnan taivaan kannen kerralla upealla n +30 miljoonalla uusia myymättömiä koteja, jotka ovat nyt sitten ”toivoa täynnä” listattu pyhien ajan & ensi vuoden puolelle esiin. Tästä tarinasta näet missä & miten kaikki tämä oikein tapahtui ja ehkä vähän myös mihin kaikki voi johtaa.

Tämä ihme tapahtui siis viime viikolla kun Tallinnan kotimarkkinoiden ilotulitus pääsi kunnolla vauhtiin: kolmelle suuralueelle ilmestyi jo uutta vuotta enteillen valtavat varannot lisää myymättömiä uusia koteja.

Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Haabersti räiskyttivät uusia kotejaan markkinoille eniten ja rikkoivat ennätyksiään 12/2018

Uusia koteja myynnistä jo puolet

Joulun iloinen punainen / oranssi on nyt viikkojen muotivärit ainakin jos puhutaan uusista kodeista. Seuraava konservatiivinen arvio myynnin tilanteesta kertoo hyvin miten paljon vuosien 2017 – 2020 myymättömät varastot kartuttavat nyt muuttuneiden kaupunginosien tilannetta.

Haaberstin ja Kesklinn:n alueilla päästään jo yli 50% uusien tarjonnassa (punertavat lohkot) samalla kun Pohja-Tallinn laahaa vielä ”vain” 45% vähän jäljessä kahdesta muusta

Myynnin tilanne näille on sikäli myös mielenkiintoinen, että vaikka prosenttiluvut tuntuvat suurilta niin ne eivät oikein vielä innosta & sytytä monia – puhutaan siis euroista suoraan.

Ihan konkreettisesti keskustan 52% koko sen markkinasta tarkoittaa ainakin 570 kpl ihan uutta odottavaa kotia eli n 129 miljoonaa euroa sen paikallisen markkinan koko arvosta pelkästään keskustan alueelle.
Tyypillisesti keskustan paikallinen kuukauden koko liikevaihto on pyörinyt viime aikoina vahvimmin 20 -25 miljoonan euron rajoissa. Myytävää pelkästään uusista riittäisi siis ainakin kuudeksi kuukaudeksi. Toki kuukauden vaihdosta suurin osa kohdistuu halvempiin vanhoihin koteihin normaalisti eli käytännössä tämän varannon voi 3x eli puhutaan helposti varovastikin jo 18  kk:n puskurista tulevaisuuteen nykyään. Myytävää siis todellakin riittää jatkoon.

Onko paljon stressiä jo

Tietysti tällainen laaja räiskiminen kehittäjien uusia koteja markkinoille vaikuttaa myyjien tunnelmiin varsinkin jos se kauppa & myynti ei suju kovin odotetusti enää omalta kohdalta. Vaan miten paljon on stressiä ja miten sitä mitata?

Yksi varsin hyvä tapa lukea markkinaa on verrata uusien ja vanhojen myyjien hinnoitteluja toisiinsa. On varsin sopiva tapa laskea marginaaleja viimeisimmän havaitun toteutumahinnan suhteen molemmille ryhmille ja verrata niitä toisiinsa. Kun marginaali on positiivinen hinnoittelevat myyjät lisätoivetta & -arvoa viime aikojen todettuun hintaan tai päinvastoin.

Tässä marginaalien vertailussa sen johtajat näyttävät vähän erilaisilta kuin aiemmin.

Vanhojen kotien myyjät ovat nyt pessimistejä Pohja-Tallinnassa ja Haaberstissa kun keskustassa usko yhä jatkuu (vrt vihreät palkit)
Mitä suuremmaksi koko kupla kehittyy Tallinnassa, sitä  suuremmaksi myös kuvan keltaiset pallot paisuvat erityisesti vilkkaan rakentamisen alueilla.

Kesklinn:ssa siis on tänään noin 705 €/m2 ero uusien ja vanhojen kotien kesken. Ts kun alueen markkinahinta on 2742 €/m2 niin ovat vanhojen kotien kauppiaat (+198 €) myyntilaidalla 2940 €/m2 tasolla. Vastaavat luvut Pohja-Tallinnasta: 2250 €/m2 (- 212 €) = 2038 €/m2. Eri alueilla on nyt aika huikeita arvostusten eroja selvästikin samaan aikaan olemassa.

Hintapainetta ja stressiä on paljon enemmän noissa alemman keskihinnan kaupunginosissa nykyään.

Näin markkinoilla menee

Paljon puhutaan & kirjoitetaan siitä pystyykö Tallinnan jatkuva nettomuutto sisään & palkkojen ns ”nousu” kompensoimaan rakentamisen & hintojen nousun kestävällä tavalla asukkailleen.

Tässä siis ihan konkreettista realismia missä nyt mennään vastapainoksi ”uutisille” uudistuotannon tilasta.

Oheisesta kuvasta näet havaittujen myyntiaikojen jakautuman kaikkien uudistuotannon julkisille myynneille.

Markkinoinnin kesto pitenee kun myyntipyyntöjä nostetaan & ihanneajasta (vaaka viiva) myöhästyy (punainen alue) yhä useampi

Kuvaan on merkitty m2-keskihinta / pyyntö myyjiltä sekä punaisella varjostettu jo ihanneaikansa ylittäneet myytävät uudet kodit koko massasta. Oranssilla ihan oikealta löytyy jopa ns ”mission impossible” osuudet eli käytännössä myynneissään epäonnistuneet kotien osuudet missä listaukset kestävät jo vuosia ilman oikeaa tulosta.

Tästä kuvasta voi päätellä monia hyviä asioita, mutta tärkein on että Kesklinn:n nykyiset korkeimmat m2-pyynnöt ovat johtaneet uusien kotien yhä pidempään markkinointiin & siellä pysymiseen seuraavasti:

  • Sen jokaisesta uudesta listauksesta n 50% päätyy ylittämään ihanneaikansa markkinoilla olosta
  • Ihanneaika (190 pv) nousee keskustalle selvästi korkeammalle samalla kun keskihintaa on nostatettu
  • ”Normaalin” hinnoittelun uusi koti päätyy ottamaan 50/50 riskin myynnin onnistumisesta Kesklinn:ssa määräajoissaan samalla kun Haaberstin ja Pohja-Tallinnan vastaavat riskit ovat vain 30/70 ja 40/60

Palataan peruskysymykseen: onko kaikki ok?

  • Keskustan riskin ollessa jo 50% jokaisen uuden kodin listautuessa saavuttaakseen onnellisen lopputuloksen ollaan jo ns ”äärirajoilla” selvästi asian kanssa. Lisäykset nyt yhä myymättömiin tai keskihinnan nosto siirtävät molemmat alueen tasolle jossa enää vähemmistö uusien listauksesta yltää ihanneaikansa tavoitteeseen toivotusti. Miten paljon välittäjä jaksaa ponnistella lisää ansaitakseen nämä lisäeurot + odottaa tulosta vieläkin kauemmin? Melko aiheellinen kysymys.
  • Kahdessa muussa kaupunginosassa tilanne on vielä helpompi erityiseti uusien kotien tarjonnassa & myynnissä, mutta aivan sama dynamiikka koskee niitäkin loppujen lopuksi.

Olitpa sitten kehittäjä, ostaja, myyjä tai välittäjä niin toivottavasti sait tästä uusia eväitä & hyviä työkaluja omaan toimintaan. Omat tavoitteet kannattaa aina mitoittaa toki niin, että onnistumisen mahdollisuudet tehostuvat & paranevat.

Ostajana voit hyödyntää edellisiä faktoja suoraan seuraamalla kiinnostavien myyntikotien markkinointia ja sen kestoa eri alueilta. Myyjänä on myös hyödyllistä ymmärtää tarkoin mikä pyynnön vaikutus on lopputulokseen varsinkin odotusajan muodossa nykyään samalla kun globaali talous viilenee taustalla pikku hiljaa yhä lisää.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain tarjoaa sinulle tarkan automaattisesti päivittyvän markkinakuvan asunnoista edelliseen tapaan kun olet ostamassa tai myymässä omaa kotia. Tämä kuva avaa tarjouskohtaisen puolueettoman arvion jokaisesta julkisesta myynti-ilmoituksesta ja sen käyvästä arvosta.